Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn zoon (15) tegen zijn zin in een beugel geven?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lotte (42) haar dilemma voor: “Moet ik mijn zoon tegen zijn zin in een beugel geven?”

“Mijn zoon Derk is nu vijftien jaar. Het is een leuke en knappe jongen. Het enige dat niet zo mooi is, is zijn gebit. Alles staat schots en scheef, en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Ook staan zijn voortanden door het jarenlange duimen ver naar voren. Ik heb daarom in het laatste jaar al meerdere keren geopperd om een afspraak te maken bij de orthodontist. De orthodontist zou zeker iets met zijn gebit kunnen doen. Derk is het er alleen niet mee eens, hij wil helemaal geen beugel.

Afspraak bij de tandarts

Vorige maand gingen we naar de tandarts. Het was helemaal nog geen tijd voor controle, maar ik hoopte dat hij er ook iets van zou zeggen. Gelukkig deed hij dat. Hij legde Derk uit waarom het beter was dat hij wél een beugel zou krijgen. Niet alleen zou het er mooier uit komen te zien, ook zou het ten goede komen voor de mondhygiëne. Doordat alles schots en scheef stond, was het allemaal maar moeilijk schoon te maken. Ik zag Derk knikken en hij zei dat hij erover na zou denken. Toen we de praktijk uitliepen zei hij direct dat hij het écht niet wilde.

Reden om geen beugel te nemen

Ik heb al meerdere keren om de reden gevraagd waarom hij geen beugel wil. Elke keer zegt hij dat hij zichzelf mooi vindt zoals hij is. Ook met zijn schots en scheve tanden. Natuurlijk is dat zo en ben ik blij dat hij dit zo ziet, maar zal hij over een paar jaar als hij misschien een vriendin krijgt er nog zo over denken? Ik denk het niet. Misschien wordt hij dan juist wel heel boos op mij en zijn vader dat hij nooit een beugel heeft gehad.

Afspraak maken bij orthodontist

Ik sta nu op het punt om toch een afspraak te maken bij de orthodontist. Ik ben zijn moeder en wil het beste voor hem. Wel ben ik bang dat hij weg gaat lopen of enorm boos wordt als hij weet dat we daar naartoe gaan. Wat moet ik doen? Moet ik zijn mening accepteren en hem geen beugel geven? Of zal ik hem gewoon in die stoel zetten en een beugel in zijn mond laten plaatsen? Ik weet het niet.”

Esther: ‘Ik wil geen kinderen en daar heb ik vrede mee. Nu anderen nog’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.