Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 10 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter (14) draagt altijd en overal oortjes en ik vind dat niet prettig, wat kan ik doen?

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Simone (41) haar dilemma voor: “Die eeuwige oordopjes die mijn dochter altijd en overal draagt, daar wil ik vanaf, maar hoe pak ik dat aan? Ze afpakken of is er een andere manier die we nog niet geprobeerd hebben?”

“Ik erger me scheel aan die draadloze oordopjes die jongeren dragen. Begrijp me niet verkeerd: als je even rustig op de bank of op je bed naar muziek wil luisteren, dan snap ik helemaal dat je oordopjes gebruikt. Heeft niemand last van je muziek en je kan je echt even afzonderen voor een moment voor jezelf. Als je ze draagt tijdens het sporten snap ik dat ook. Je wilt een fijn muziekje op de achtergrond tijdens je oefeningen en om niemand tot last te zijn, zijn die draadloze oortjes een uitkomt.

Die oordoppen lijken wel een nieuw lichaamsdeel van deze generatie

Dat is ook de reden dat onze dochter van veertien ze voor haar verjaardag heeft gekregen van ons. Topcadeau voor haar en voor ons, zo dachten we. Alleen waar we niet over nagedacht hadden, is dat onze dochter ze gewoon al-tijd in heeft. Überhaupt zou dat niet in mijn hoofd opkomen om te doen, maar kennelijk hoort dat er op die leeftijd een beetje bij. Ik zie het op en rond haar school namelijk ook vaak: jongeren met van die witte oordoppen in hun oren. Alsof ze ermee geboren zijn, alsof het een nieuw lichaamsdeel is van die generatie. Vreselijk vind ik het.

Wat betreft onze dochter: als ze in de ochtend beneden komt, heeft ze de oordoppen al in haar oren. Soms luistert ze naar muziek, maar vaak ook niet. Dan voeren we dus een gesprek terwijl zij die dingen in haar oren heeft. Ik vind dat niet prettig en krijg er een naar gevoel bij. Het geeft een vreemde vibe af. Alsof wij haar niet boeien, alsof het niet uitmaakt wat wij zeggen. Alsof haar omgeving haar niet boeit… Ja, ik vind het zelfs respectloos naar ons en naar anderen. Zelf ben ik het gewend dat je die oordoppen uit doet als je met iemand praat, net als dat je binnen je zonnebril niet op zet.

Ze draagt de oortjes vervolgens de hele dag, alhoewel het in de klas verboden is dus ik denk dat ze dan wel uit haar oren gaan. Thuis zitten die oordoppen in ieder geval aan haar oren vastgeplakt en ook als we erop uit gaan met het gezin zitten ze in haar oren. Als we boodschappen doen samen, als ze naast me in de auto zit en ook tijdens het eten, maar ook als ze met haar vriendinnen is en die meiden doen precies hetzelfde. Al meerdere keren hebben we haar erop aangesproken, er met haar over gesproken. We hebben haar uitgelegd wat we ervan vinden en wat voor boodschap ze ermee lijkt uit te dragen naar de wereld om haar heen.

Dilemma: wat kan ik doen tegen die draadloze oortjes die mijn dochter de hele dag draagt?

Zelf maakt ze er niet zo’n punt van en ze vindt dat we overdrijven. Verder is het een lieve meid, ze luistert goed en houdt zich aan de afspraken die we samen maken. Alleen die oordoppen… dat blijft een ding. Ze blijft ze inhouden, alsof het een paar sieraden zijn. Wat moeten we hier nu mee? Moet ik nu echt gaan dreigen dat we ze afpakken als ze ze in heeft terwijl we praten of op pad gaan? Of zijn is hier nog een andere oplossing voor? We hopen dat andere ouders hier al wat ervaring mee hebben en ons advies kunnen geven.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.