Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 14 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Laat ik mijn puber zijn eigen bedtijd bepalen om van de strijd af te zijn?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anke (45) haar dilemma voor: “Laat ik mijn puber zelf zijn bedtijd bepalen, alleen maar om van de dagelijkse strijd af te zijn?”

“Onze oudste zoon is nu vijftien en hij heeft erg de behoefte om alles zelf uit te zoeken en zelf te bepalen. Een echte puber dus. Wij als ouders vinden ook dat hij veel zelf kan ondervinden om van te leren. En ook fouten maken hoort daarbij. Maar, we vinden niet dat dit ten koste mag gaan van zijn gezondheid. Als we zien dat dat wél gebeurt, grijpen we in. En dat is dus nu de situatie bij het naar bed gaan. Hij gaat veel te laat naar bed en wij zijn het dus niet eens met zijn zelf bepaalde bedtijd.

Voor middernacht slaapt hij meestal niet

Hij vindt namelijk dat hij zelf wel kan bepalen hoe laat hij naar bed gaat. Tot op zekere hoogte vinden wij dat ook, maar de laatste weken merken we aan hem dat hij zichzelf uitput. Hij doet overdag veel: van naar school gaan tot sportclubs en naar vrienden gaan. Maar hij slaapt daarbij weinig, want voor middernacht slaapt hij meestal niet. De volgende dag gaat wel de wekker om zeven uur, omdat hij op tijd op school moet zijn. Omdat ik zelf ook een avondmens ben en nog wel eens lig te lezen in bed na middernacht, hoor ik dat hij nog wakker is. Als ik de dag erna vraag waarom hij pas zo laat ging slapen dan krijg ik het standaard antwoord dat hij nog niet moe was.

We merken aan hem dat hij wel moe is: de sfeer wordt er niet gezelliger op in huis. ‘s Morgens kan je beter niets tegen hem zeggen, want dan is ‘ie chagrijnig. En ook in de middag na schooltijd is hij niet te genieten, omdat hij gewoon zo moe is. We hebben al vaak tegen hem gezegd dat we willen dat hij beter voor zichzelf gaat zorgen. En dat genoeg slaap krijgen daar zeker bij hoort. Maar op de ene of andere manier wil hij het niet horen en lijkt het ‘cool’ te zijn om pas heel laat te gaan slapen als puber. Ik weet dat zijn biologische slaapritme verschuift op zijn leeftijd, maar ik vind wel dat hij in ieder geval rond half elf in bed moet liggen. Dan mag hij best nog even een half uurtje lezen van mij, maar daarna is het echt tijd om te gaan slapen.

Dilemma: hoe pak ik dit aan? Laat ik mijn puber zelf zijn bedtijd bepalen?

In plaats daarvan zit hij tot laat televisie te kijken of op zijn telefoon te scrollen. En soms is hij nog bezig met zijn huiswerk, omdat hij daar laat mee begint. We zijn niet voor het geven van straf, maar doordat we nu dagelijks een strijd hebben over zijn bedtijden, weet ik niets anders meer te bedenken dan straf te gaan geven. Bijvoorbeeld de televisie uit zijn kamer halen en zijn telefoon inleveren. Ik kan hem moeilijk dwingen om te gaan slapen, toch? Of laat ik hem gaan en geef ik de dagelijkse strijd gewoon op? En laat ik hem zijn eigen bedtijden bepalen in de hoop dat hij er zelf achter komt dat dit niet werkt… Ik hoop dat andere ouders me hierin advies kunnen geven.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn moeder als oppas meenemen op vakantie?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.