Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet mijn dochter een Rots en Water-training volgen omdat school dat adviseert?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Diede (42) haar dilemma voor: “Moet mijn dochter een Rots en Water-training volgen omdat school dat adviseert?”

“Mijn dochter Nienke is dertien jaar en zit in de brugklas. Ze is een slimme meid en het gaat naar mijn weten heel erg goed op school. Ze heeft een paar vriendinnen met wie ze goed kan opschieten en ze haalt tot nu toe goede cijfers. Niks aan de hand, zou je zeggen. Dat dacht ik ook, totdat mijn man en ik laatst een gesprek met haar mentor hadden en zij voorstelde dat Nienke een training ging doen.

Rots & Water

De Rots & Water-training, om precies te zijn. De mentor vertelde dat Nienke het inderdaad goed deed op school, maar dat ze nog best verlegen en stil is in de klas. En dat dat niet erg is, maar dat het goed voor haar kan zijn om iets meer zelfvertrouwen te krijgen, dat ze leert om voor zichzelf op te komen en haar grenzen aan te geven.

Ik was verbaasd toen ik dit hoorde, want zo ken ik Nienke helemaal niet. Ze heeft inderdaad niet de meest brutale mond, maar dat vind ik juist positief. Ik ken haar als een vrolijke, spontane meid, die misschien niet het hoogste woord heeft in een groep, maar wel helemaal op haar gemak is bij de mensen die ze goed kent en daar helemaal zichzelf kan zijn.

Verstandige meid

Ik ben ervan overtuigd dat Nienke echt wel voor zichzelf op kan komen en haar grenzen aan durft te geven. Ze is een verstandige meid, ze laat heus niet zomaar over haar heenlopen. Toch snap ik ook wel weer dat ik niet weet hoe ze in de klas is, dus ik heb Nienke gevraagd hoe ze over de Rots en Water-training denkt. Ze zei dat ze ook niet snapte waar het vandaan kwam, ze was zelfs een beetje gepikeerd toen ze het hoorde.

In haar ogen gaat het allemaal goed en ze voelt zich prettig in de klas. Daarom vind ik het niet per se nodig dat zij die training gaat volgen, omdat ze dan misschien het idee krijgt dat ze niet goed genoeg is. Mijn man vindt het daarentegen juist wel een goed idee, hij vindt dat het nooit verkeerd is om nog meer voor jezelf op te leren komen en je grenzen aan te geven.

Dilemma

Nu twijfel ik dus. Moet ik Nienke de Rots & Water-training laten volgen, omdat dat vanuit school wordt geadviseerd en mijn man het daar ook mee eens is? Of moet ik luisteren naar mijn dochter en mijn eigen gevoel en de training afslaan?”

Meer weerbaarheid ontwikkelen bij je kind: hoe pak je dat aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.