Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 9 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter is uitgeloot voor drie middelbare scholen, wat kan ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Plien (39) haar dilemma voor: “Mijn dochter is uitgeloot voor alle drie haar middelbare scholen op de voorkeurslijst, wat moeten we nu?”

“Mijn dochter is al het hele schooljaar bezig met de volgende stap: de middelbare school. Hier in de buurt zijn meerdere passende middelbare scholen waar ze naartoe zou kunnen. Gedurende het afgelopen jaar heeft ze heel veel scholen bezocht. Ze ging naar open dagen, sprak daar met leerlingen die al op de scholen zaten en ze volgde zelfs een paar lessen mee. Dat is fijn, want zo maak je een weloverwogen keuze voor de school waar je na de basisschool naartoe wil.

Een plek waar je je welkom voelt, maar ook veilig. Een middelbare school waar misschien je vrienden en vriendinnen ook naartoe willen. Dat is belangrijk, want dan ben je minder alleen. Het was zoeken naar een fijne school en natuurlijk heb je wat wensen van tevoren. Zo vond mijn dochter het fijn als de school niet te ver weg was, omdat ze ook nog sport en op een gegeven moment een bijbaantje in de buurt wil zoeken. Bovendien zijn er genoeg middelbare scholen in de buurt waar ze nog geen half uur voor hoeft te fietsen. Ook het gevoel op het schoolplein en binnen de school vindt ze erg belangrijk.

Uitgeloot voor alle middelbare scholen

Zo maakte ze een weloverwogen keuze van drie scholen, want dat is het aantal dat ze moet opgeven. Er wordt hier geloot, omdat een aantal scholen erg populair zijn. Dat is spannend, maar omdat ze een heel goed gevoel heeft bij alledrie de scholen en het haar niet uitmaakt naar welke van de drie ze gaat, is dat niet zo erg. Het was vooral gezonde spanning toen de bekendmaking van de loting dichterbij kwam. Helaas voor haar werd ze uitgeloot voor alledrie haar voorkeuren. Dat was iets wat we allemaal niet zagen aankomen, ook de leerkrachten van haar de basisschool niet. We wisten überhaupt niet dat dat kon.

Nog verdrietiger was dat een paar van haar vriendinnen wel ingeloot zijn voor een van de drie scholen. Mijn dochter moet nu dus alleen naar een andere school waar ze zich niet meteen prettig voelde. De opties die er nog zijn, zijn bovendien een stuk verder fietsen. We hebben even flink zitten huilen samen, want dit is echt een teleurstelling. Het voelt een beetje alsof ze zo van de basisschool het keiharde volwassen leven ingegooid wordt. Het diepe in… Natuurlijk komt het uiteindelijk wel goed, maar we balen flink en weten nu niet zo goed wat we moeten doen.

Dilemma: wat moeten we nu?

We willen eigenlijk de middelbare scholen van de voorkeurslijst benaderen met de vraag om op een eventuele reservelijst te komen. Misschien kunnen we vragen of er nog andere opties zijn zoals later in het jaar alsnog instromen. Of een klacht indienen bij de klachtencommissie, omdat we toch wel hadden verwacht dat ze bij een school van haar voorkeur ingeloot zou worden. We zagen het namelijk echt niet aankomen dat de optie er was om helemaal niet ingeloot te worden bij het rijtje scholen. Zijn er andere ouders en kinderen die dit meegemaakt hebben? Misschien hebben zij tips of adviezen voor mijn dochter.”

Dilemma: ‘Ik ben het niet eens met het schooladvies dat mijn zoon gekregen heeft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.