Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 28 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: wel of niet mijn zestienjarige kind bier laten drinken?

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Mara (33) haar dilemma voor: “Moet ik wel of niet mijn zestienjarige kind bier laten drinken?”

“Zowel mijn man als ik houden wel van een biertje. Het is dus zeker niet onbekend bij onze kinderen: ze zien het ons regelmatig drinken. En met regelmatig bedoel ik, een pilsje in het weekend, op feestjes of zomers bij de barbecue. Laat ik wel even vooropstellen dat we niet elke avond bier drinken.

Mijn zestienjarige kind bier laten drinken?

Nu is onze oudste zoon net zestien geworden en hij wil ook graag bier drinken met zijn vrienden. We zijn altijd open geweest over alcoholgebruik, drugs en roken, dus hij is hier gelukkig eerlijk over. Ook kan hij goed uitleggen waarom hij het wil gaan drinken. Hij is nieuwsgierig, het ziet er gezellig uit en hij wil weten of hij het lekker vindt. Maar, waarschijnlijk de grootste reden, een paar jongens uit zijn vriendengroep mogen ook al bier drinken van hun ouders. En nu zitten wij dus met het dilemma: moeten we wel of niet onze zestienjarige kind bier laten drinken?

Aan de ene kant begrijpen we heel goed dat hij dit wil proberen. En we willen hem best de mogelijkheid geven om dit dan bij ons thuis te doen. Maar geven we daar niet een verkeerd signaal mee af? Niet voor niks wordt alcohol drinken onder de 18 jaar afgeraden. Als we het nu toelaten, gaat hij het dan niet ook doen op feestjes of bij vrienden thuis.

In dat geval hebben we er namelijk helemaal niet meer de controle over en wat dat betreft vind ik hem dan nog wel erg jong. Sommige van zijn vrienden zijn al een tijdje zeventien, dus die zijn ook wel echt wat ouder. Maar verbieden we het nog tot hij 18 is, dan gaat hij het misschien alsnog stiekem doen als hij met zijn vrienden is. Of erger nog: bier drinken terwijl ze op straat hangen. Tot het helemaal de verkeerde kant op gaat…

Een flink dilemma en we weten het even niet

Toch wil ik hem ook best wel het vertrouwen geven dat hij af en toe een biertje mag drinken. Maar waar leg ik dan de grens? Alleen bij ons thuis? Of thuis en op een feestje bij vrienden thuis, waarvan de ouders dan ook (hopelijk) erbij zitten? Kortom: een flink dilemma waar we mee zitten en ons even geen raad mee weten.”

Dilemma: je kind herkenbaar online zetten? (+ een handige checklist)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.