Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn zoon (6) speelt nooit met vriendjes, moet ik hem helpen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Emilie (40) haar dilemma voor: “Mijn zoon (6) speelt nooit met vriendjes, moet ik hem helpen?”

“Mijn zoon Niels zit in groep 3. Het is een lieve jongen die het gelukkig goed doet op school. Hij is altijd al rustig en een beetje verlegen geweest en ook op school heeft hij niet de grootste mond. Dat is helemaal niet erg en ik weet dat hij ook niet wordt buitengesloten door de kinderen uit zijn klas, dus dat is al fijn om te weten als ouder zijnde.

Geen zin

Hoewel Niels het dus wel kan vinden met zijn klasgenootjes, speelt hij eigenlijk nooit na schooltijd met een vriendje. Ik stel het echt weleens voor, maar dan zegt hij dat het niet hoeft of dat hij geen zin heeft. Maar als we samen op het schoolplein staan, hoor en zie je dat andere klasgenootjes wel met elkaar afspreken. En dan vind ik dat ergens toch wel zielig voor Niels, want ik gun het hem ook om gezellig met een vriendje te spelen.

Als ik het er met mijn man over heb, zegt hij dat Niels het waarschijnlijk gewoon niet wil en er geen behoefte aan heeft. En als dat zo is, vind ik het helemaal prima, ik wil hem ook niet pushen. Maar ik vraag me gewoon af of hij het echt niet wil of dat hij het niet durft. Misschien vindt hij het spannend om het aan iemand te vragen of om bij iemand thuis te spelen.

Ermee bemoeien?

Nu vraag ik me af of ik mij ermee moet bemoeien of niet. Ik kan samen met hem iemand vragen om te spelen, ik wil ook best met hem mee naar een speelafspraak toe of ik vraag aan een andere moeder of haar zoon met Niels wil spelen. Maar ik weet dus niet of ik Niels daar een plezier mee doe, maar ik ben gewoon bang dat hij dit allemaal moet missen, terwijl het eigenlijk niet nodig is.

Wat moet ik doen? Moet ik mij ermee bemoeien en hem helpen om met vriendjes af te gaan spreken? Of moet ik mij erbuiten laten en erop vertrouwen dat als Niels het wil, hij het zelf zal aangeven? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Stefanie: ‘Mijn kind heeft geen vriendjes’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.