Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 18 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

8 dingen die je kunt meenemen uit je eigen opvoeding, om het ouderschap makkelijker maken

Het moederschap is moeilijk, helemaal anno nu. Er wordt van ons verwacht om het allemaal maar even te doen, en nog goed ook – onze kleintjes goed opvoeden, boodschappen in huis halen en bovenop het huishouden zitten. En ja, dit geld ook voor vaders. Daarom acht dingen uit je eigen opvoeding die je kunt meenemen om het ouderschap makkelijker te maken.

Daarnaast is het – volgens de samenleving nu – onze taak om te zorgen dat iedereen in het gezin gelukkig en gezond is. Soms zijn we gewoon niet in staat om altijd maar de moeder te zijn die we eigenlijk zouden willen zijn en dat is helemaal prima.

Het ouderschap

Laten we eerlijk zijn. Het ouderschap kan soms overweldigend zijn en soms wens je dat er een makkelijkere tijd komt om je kids op te voeden. De hedendaagse druk op ouders kunnen we natuurlijk niet zo makkelijk veranderen – maar we kunnen op zijn minst niet verstrikt proberen te raken in alles wat bij het ouderschap komt kijken. Het is niet verkeerd om aantekeningen te maken uit je eigen jeugd. Dat kan echt zorgen dat je het ouderschap voor jezelf makkelijker maakt.

1. De beste dingen in het leven zijn gratis

Spullen zijn ook maar spullen. Als je kijkt naar je eigen jeugd en de dingen die je deed voor de fun, zul je erachter komen dat de meeste dingen gratis waren. Spelen in het bos, op het strand, picknicken in het dichtstbijzijnd parkje en lekker bakken als het buiten regende. Probeer eens wat meer de simpele, gratis activiteiten te doen die jij vroeger ook met je ouders deed. Dit is niet alleen goed voor het budget, maar leert je ook te ontsnappen aan de chaos en organisatie die hoort bij de activiteiten die geld kosten.

2. Weekend is voor family time

De werkende, drukke moeder gedurende de week is al druk genoeg, weekend is voor quality time met de familie. Probeer je te verzetten tegen overvol-geplande weekenden. Er is toch niks lekkerder dan ook echt je zaterdag en zondag relaxed te spenderen met het gezin?

3. Wat is het moederschap überhaupt?

Misschien zijn de termen ‘ouderschap’ en ‘moederschap’ wel een beetje overhyped. Vroeger werden we door onze ouders simpelweg ‘gewoon’ opgevoed. Er werd niet te veel over nagedacht, het werd niet te serieus genomen en ze maakten zich niet druk over het feit dat ze misschien niet de ‘juiste manier’ handelden. Tijd om vanaf nu ook zo te gaan denken wat betreft het opvoeden van je kids. Zolang je kids zich geliefd, veilig en beschermd voelen en zullen opgroeien tot aardige, leuke mensen – doe je het goed.

4. Eén leuke activiteit

In onze jeugd was het niet meer dan normaal dat je één sport beoefende, de meeste kinderen ‘mochten’ ook maar één sport. Sommige kids beoefenen hedendaags meerdere sport activiteiten, én dansen, én volleybal, én tennissen.

5. Maak meer foto’s op de ‘ouderwetse’ manier of in je hoofd

Die telefoons van tegenwoordig geven na zoveel foto’s constant een melding dat de opslag vol is en ben je genoodzaakt om de foto’s over te zetten op je computer. Bekijk jij die foto’s nog wel eens? Precies, je kijkt er niet meer naar om. Grote kans dat je van vroeger ergens nog een dik fotoboek heb liggen, vol met overbelichte foto’s waar je je ogen dicht had. In deze tijd waar alles digitaal is, is er toch niks leukers dan dat ene fotoboek er nog even bijpakken van de vakantie vorig jaar? Daarnaast is het soms ook genoeg om een ‘mentale’ foto te maken, geniet van het moment zelf.

6. Af en toe vervelen is zo erg nog niet

Kinderen hebben het nodig om zich af en toe te vervelen, zo leren ze alleen maar goed zichzelf te entertainen. Je hoeft als ouder niet constant je kids te entertainen. Als je denkt aan vroeger, had je moeder je misschien net zo vaak mee uit kunnen nemen als jij nu doet met je kids, maar deed ze dat niet. En dat was prima, lekker hutten bouwen binnenshuis, achter elkaar aanrennen in de tuin of rondkruipen alsof je een puppy was.

7. Niet alles is vanzelfsprekend

Soms vergeten we onze waardering uit te spreken. Een simpele ‘dank je’ of de deur voor diegene achter je nog even vasthouden is genoeg. We zijn nu heel erg gewend aan het feit dat iedereen 24/7 voor je klaarstaat, maar zo vanzelfsprekend is dat niet en dat mag soms best gezegd worden.

8. Benen zijn bedoeld om mee te lopen

Vroeger hadden je ouders misschien geen auto en was je gewend om veel te lopen. Ook de dagen waarop het regende liep je met een regenjas en regenlaarzen door de plassen naar school toe. Het is nu zo makkelijk om even de auto te pakken als het regent, ook al hoef je ergens dicht in de buurt te zijn.

Lees ook:

55 bloedirritante opmerkingen van ouders (volgens onze kinderen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.