Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Lichaam 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Disneyfilm ‘Reflect’ wil je zien en dit is waarom

De nieuwe korte Disneyfilm Reflect gaat over Body Dysmorphic Disorder (BDD) en is de eerste Disney film met in de hoofdrol een plus size vrouw. Het verhaal gaat over Bianca, een balletdanseres die tegen haar eigen spiegelbeeld vecht, maar daarbij haar twijfels en angst overwint.

Deze film gaat onderdeel uitmaken van een reeks korte films over de huidige problemen met het lichaamsbeeld. Ook willen de makers het belang laten zien van het overbrengen van je eigen identiteit, terwijl je ondertussen je gevoel van eigenwaarde ontwikkelt en beschermt.

Obsessie met uiterlijk in Disneyfilm Reflect

De film wordt massaal gedeeld op TikTok, waar de mensen erg positief zijn. Dat komt mede doordat het voor sommige van hen een herkenbaar verhaal is. Body Dysmorphic Disorder, ook wel stoornis in de lichaamsbeleving genoemd, houdt in dat je één of meer van je lichaamsonderdelen afstotelijk vindt. Diegene is vaak zelf overtuigd van zijn lelijkheid, terwijl anderen meestal niks opvalt. Mensen met BDD hebben een obsessie met hun uiterlijk en houden zich er vele uren per dag mee bezig. En dat leidt vaak tot walging of schaamte. Door vaak in de spiegel te kijken, worden ze elke keer weer geconfronteerd met hun ‘lelijkheid’.

Blij met verandering

Mensen met BDD, delen massaal hoe goed ze het vinden dat dit verhaal verteld wordt. Dat het belangrijk is dat ze zichzelf zien in een film zoals deze, voor hun geruststelling en herstel. Ook zeggen sommigen van hen dat ze hadden gewild dat ze dit te zien kregen toen ze jonger waren en er zelf middenin zaten. Maar bovenal zijn ze blij dat het dingen nu eindelijk aan het veranderen zijn en er over gepraat wordt.

Een meisje vertelt eerlijk op haar TikTok: “Als Disney-liefhebber met een grote maat moest ik huilen bij het zien van deze korte film, omdat ik eindelijk mijn lichaamstype in een Disneyfilm zag. Ik ging op ballet toen ik klein was en herinner me dat ik me niet op mijn plaats voelde toen niemand dezelfde maat als ik had. We hebben meer inclusiviteit nodig en op een dag hoop ik dat we een plus size Disney prinses kunnen hebben, zodat alle kleine dikke meisjes kunnen zien dat we niet dun hoeven te zijn om mooi en geliefd te zijn.”

Iemand anders laat ook op TikTok weten hoe mooi ze de film vond. “Deze plus size balletdanseres zal zoveel betekenen voor zoveel mensen.” Iemand anders zegt: “Ben ik de enige die vroeger dacht dat je niet op ballet mocht als je plus size was? Ik had deze film nodig als kind.” Ook een andere TikTokker is geraakt door de film: “Het spijt me zo erg als je ooit het gevoel hebt gehad dat je niet kon dansen vanwege je lichaam. Dit zal zoveel jonge meiden helpen.”

De Disneyfilm Reflect kijk je op Disney+.

Body positive opvoeden: 8 tips om te zorgen dat je kind van zijn lichaam houdt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.