Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 2 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Dochter ‘s avonds alleen laten fietsen? ‘Je verwijt het jezelf je leven lang als er iets gebeurt’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Annemijn (44). Zij vroeg zich af: “Moet ik mijn dochter (16) ’s avonds alleen naar huis laten fietsen?” Hier hadden maar liefst meer dan 800 lezers een mening over.

We delen een greep uit de reacties.

Dochter alleen laten fietsen?

“Mijn dochter is 16 jaar en doet aan hockey. Eén van haar vriendinnen was laatst lastiggevallen toen ze ’s avonds naar huis fietste. Toen vertelde een andere vriendin dat zoiets een paar dagen daarvoor ook bij haar was gebeurd. Bij allebei was dit gebeurd op een plek waar mijn dochter ook langs moet als ze van hockey terugfietst. Toen ik dit hoorde, zei ik gelijk dat ik niet meer wilde dat onze dochter ’s avonds alleen naar huis fietste. Maar mijn dochter vond dit onzin: ze kan heus wel voor zichzelf opkomen. Ik snap dat we haar steeds meer moeten loslaten, maar de gedachte dat er wel wat gebeurt, vind ik ondragelijk.”

Tips van lezers

Lees hier het hele verhaal van Annemijn, mocht je het hebben gemist. Ben jij benieuwd wat anderen van dit dilemma vinden of zit jij in eenzelfde situatie? Lees dan vooral de adviezen, meningen en tips van onze lezers voor Annemijn:

1. In goed overleg

“Wij hebben onze dochters, tot ze verkering kregen, altijd tegemoet gefietst of opgehaald als ze alleen moesten fietsen in het donker. Altijd in goed overleg met de meiden.” – Janny

2. Het probleem is de voorspelbaarheid

“Overdag is niet anders dan ‘s avonds. Ook overdag kun je van je fiets getrokken worden op een stil weggetje. Het probleem is de voorspelbaarheid dat jouw dochter daar rond die tijd alleen fietst. Om die reden brengen en halen wij onze kinderen naar de training. Onze regel is dat ze niet alleen mogen fietsen, dat geldt ook voor mijn jongens.

Ik heb ze altijd getaxied naar avondtrainingen buiten onze woonplaats. Simpelweg omdat ze de enigen waren en dus alleen moesten fietsen. Als ze uitgaan is de regel: je fietst in een groep terug. Lukt dat niet, dan bel je. Ook al is het 4 uur ‘s nachts, we komen je dan halen.” – Fiona

3. Telefoontracker?

“Misschien helpt het jullie beiden om de telefoontracker aan te zetten? Zij kan dan gewoon fietsen zoals ze wil en jij kunt in de auto springen zodra je haar ziet stilstaan?” – Hannes

4. Herfst en winter

“Die van mij traint tijdens de vakanties tot 23.00 uur, dan breng ik haar en haal ik haar weer op. Gewone trainingen door de weeks duren tot een uur of 8 á 9, dan mogen mijn kinderen als het ‘s avonds licht blijft alleen fietsen. Ik krijg dan wel een appje als ze vertrekken en ik volg hun live-locatie. In de herfst en winter fietsen we samen.” – Euny

5. Je verwijt het jezelf je leven lang

“Ik gaf mijn dochter geen eindtijd mee, maar zei altijd: ‘Nóóit, maar dan ook nóóit alleen naar huis fietsen.’ Met een groep was het helemaal prima, maar anders werd er gebracht en gehaald. De tijden zijn op dat gebied niet beter geworden.

En eerlijk gezegd ben ik dat meisje nooit vergeten dat óók alleen naar huis fietste en nooit meer is thuisgekomen. Daar moet je toch niet aan denken? Voorzichtig zijn is belangrijk, je verwijt het jezelf je leven lang als er iets gebeurt. En pubers overzien de gevaren nog niet goed.” – Diana

6. Opgelucht

“Mijn dochter van 16 fietst zelf met de elektrische fiets terug van haar baantje of van haar vriendin. Voor een deel fietst ze door de polder, maar dat is niet langer dan 15 minuten. Ze appt altijd als ze weggaat en we volgen haar op de tracker. Ik ben altijd opgelucht als ik het licht van de fiets zie.

Voor mijn twee zonen heb ik dezelfde afspraak en kan ik het net zo spannend vinden. Ik blijf het altijd een beetje een dilemma vinden: brengen of zelf fietsen? Sowieso is na middernacht de regel dat we haar brengen en ophalen of ze blijft ergens slapen.” – Eva

Tips van de redactie

De meeste lezers zijn het erover eens: laat je kind niet ‘s avonds in het donker alleen fietsen. Wij sluiten ons daarbij aan. Het idee dat er wél wat gebeurt, is gewoon ondraaglijk. Wil je dochter nou echt niet dat je haar ophaalt of tegemoet fietst, probeer het dan op de volgende manieren:

  • Spreek af dat je alleen het stukje dat ze alleen fietst met haar meefietst. Zo fietst ze eerst gezellig met haar teamgenoten en pas het laatste stuk met jou of je partner.
  • Als je zeker wil weten dat je dochter de hele weg veilig is, dan kun je ook een stukje achter haar en haar teamgenoten fietsen. Zo ben je er niet helemaal bij, maar houd je het wel in de gaten. Het laatste stuk fiets je dan uiteraard samen met haar.
  • Bespreek het probleem met andere ouders, misschien willen er wel meer zo nu en dan meefietsen. Dan kun je samen met een andere ouder met de groep meefietsen, dat is ook nog eens gezellig, en dan fiets je het laatste stuk alleen met je dochter naar huis.

Had ik maar nooit… ‘Mijn dochter alleen naar huis laten fietsen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.