Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Ouder dilemma: ‘Mijn dochter blijft zitten maar ik ben het er niet mee eens.’

antwoordDe school van mijn dochter geeft aan dat mijn dochter moet blijven zitten. Maar ik ben het er niets mee eens. Ze zit in groep twee en blijft dus een jaar langer kleuteren. Kan ik hier tegenin gaan? En wie maakt uiteindelijk de beslissing over mijn dochter?

Het antwoord

‘Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wie het laatste woord heeft over het wel of niet blijven zitten van je dochter. De school heeft op grond van artikel 23 van de Grondwet het recht om het onderwijs met minimale overheidsbemoeienis in te richten. Dit heeft tot gevolg dat de overheid in individuele gevallen niet snel dwingend zal optreden. Wanneer de school jouw dochter laat doubleren terwijl je het daar niet mee eens bent, zal een overheidsinstantie (zoals de onderwijsinspectie) jullie daar dus niet mee helpen.

Maar heeft de school dan alle macht en hebben de ouders niets te zeggen?
Gelukkig niet! De school heeft namelijk ook plichten die in het belang zijn van de ouders en het kind.
De school is verplicht om zich zoveel mogelijk aan de richtlijnen van de overheid te houden. Een van deze richtlijnen is het bieden van een ononderbroken schoolloopbaan binnen 8 jaar. Het is natuurlijk een richtlijn, want weinig kinderen gaan exact acht jaar naar de basisschool.

Overleggen

Wanneer een school beslist om een leerling te laten doubleren, zal de school zich moeten verantwoorden. Er zal tevens een handelingsplan gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat een kind niet een jaar precies hetzelfde gaat doen als het jaar daarvoor.
Een school zou dan ook alle moeite zou moeten doen om ouders te overtuigen van de juistheid van deze beslissing. Ouders en school zouden beide hun best moeten doen om in gesprek te treden en op basis van argumenten samen tot een beslissing te komen.

Het is verstandig om opnieuw in gesprek te gaan met de leerkracht. Bedenk dat in de toekomst kijken vaak niet veel zin heeft . Of je dochter na een kleuterverlenging nog een keer een jaar moet doubleren kan niemand nu al zeggen. Voor dit moment is het van belang dat er een goede basis wordt gelegd . De expertise van de school over doubleren van kleuters kan goed van pas komen bij het nemen van de juiste beslissing voor dit moment.

Wat kun je doen als er toch een conflict ontstaat?

Dan blijven er twee mogelijkheden over:

  • De gang naar de rechter. Er is echter nog geen eerdere uitspraak gedaan over doubleren. De enige zaak die bekend is, is de zaak ‘Frederique’. Deze zaak ging over het overslaan van een jaargroep en niet over doubleren.
  • Het zoeken van een andere school.

Lees ook:

Uit de kast komen op school: 4 stappen om je zoon of dochter daarin te ondersteunen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.