Laura Saija
Laura Saija Puber 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Marielle (43): ‘Mijn 15-jarige dochter verkondigde doodgewoon dat ze op meisjes valt’

Experimenten op seksueel vlak hoort een beetje bij de pubertijd. Ook de dochter van Marielle is volop aan het experimenteren. Ze had alleen nooit aan zien komen dat het met een andere meisje zou zijn.

“Blijkbaar is het op haar middelbare school helemaal geen issue of je op jongens of meisjes valt”, vertelt Mariëlle aan J/M Ouders.

Op meisjes vallen

“Ondanks dat er geen vader meer in het spel is, zijn mijn dochter Amber (15), mijn zoon Finn (13) en ik een hecht gezin. Eigenlijk bespreken we alles met elkaar en probeer ik mijn kinderen open minded op te voeden.

Zo ben ik als een vorm van seksuele voorlichting sinds mijn dochter twaalf is, begonnen over mijn eigen ervaringen op seksueel gebied. Ik experimenteerde op jongere leeftijd veel op dat gebied en wilde daar eerlijk over zijn.

Zoenen

Ik ging veel op stap en zoende dan gerust met verschillende mannen of vrouwen. Ik wilde meegeven dat het normaal is om te willen experimenteren op seksueel vlak. We wonen in een grote stad en ik weet wat er allemaal gebeurt in de uitgaanscene. Ik wilde dat ze goed voorbereid waren op de wereld.

Wat ik helemaal niet aan had zien komen, was dat mijn 15-jarige dochter op een doodnormale dinsdag tijdens het avondeten bekende dat ze verkering met iemand had. Haar naam was Vlinder en ze waren al een maand onafscheidelijk op school.

Eén grote mix

Blijkbaar is het op haar middelbare school helemaal geen issue of je op jongens of meisjes valt. Dit was wel even wennen voor mij. Ik ben open minded, maar hier had ik geen ervaring mee. Helemaal niet op die leeftijd.

Ze was nog niet uitgepraat. Finn en ik kregen een gedetailleerde beschrijving van wie er allemaal met wie ging in hun vriendenkring. Het bleek een grote mix te zijn van jongens met meisjes, jongens met jongens en meisjes met meisjes.

Trots op mezelf

Ik moest er even van bijkomen, maar besloot deze situatie wel meteen te omarmen. Haar verhalen over wat er allemaal op school afspeelde, vond ik erg interessant om aan te horen. Ik was trots op mezelf als moeder dat Amber wist dat ze hier open en eerlijk over kon zijn aan de eettafel.

Inmiddels heb ik Vlinder ontmoet, het is een hele leuke, spontane meid. Eigenlijk een beetje hetzelfde type als Amber. Ze hebben ontzettend veel lol samen en dat is precies wat mij gelukkig maakt. Mijn kinderen gelukkig zien.

Logeren

Vlinder blijft ook af en toe logeren. Ik vraag natuurlijk niet in detail wat er zich afspeelt op de slaapkamer, maar ook in dit geval ben ik blij dat er open over gecommuniceerd kan worden. Op die leeftijd had ik ook vaste verkering met een jongen en die mocht van mijn ouders ook blijven logeren.

Ik vind het gezellig dat mijn dochter en haar vriendengroep regelmatig bij ons over de vloer komen. Het is na een aantal maanden nog steeds ‘aan’ tussen Amber en Vlinder. Ik zie echt dat het geen bevlieging is, maar dat ze oprecht verliefd op elkaar zijn.

Ik ben heel benieuwd wat de toekomst haar brengt op liefdesgebied. Het allerbelangrijkste vind ik dat ze gelukkig is.”

Hoe kun je je kind steunen als het een andere seksuele geaardheid heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.