Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dochter speelt alleen met jongens (net 9)

antwoord

Het komt echt vaker voor dat meisjes liever met jongens spelen en jongens liever met meisjes. In elke klas zitten wel stoere meiden die niks willen weten van roze of Barbies. Die met poppen spelen en nagels lakken ontzettend stom vinden. Deze meiden willen liever lekker mee voetballen, graag klimmen, rennen en spijkerbroeken dragen. Ze voelen zich prima en de jongens accepteren dat ook, omdat ze een stoere meid is die bij hen past. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken.

Kinderen worden naarmate ze ouder worden kritischer in de keuze van vriendschappen. Het is een stap in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen kiezen vanaf een jaar of 6 vrienden bij wie ze zich prettig voelen, die dezelfde interesse hebben en dezelfde normen en waarden, bijvoorbeeld over hoe we met elkaar omgaan. Lees hierover meer in mijn antwoord “vriendschap met oudere kinderen”. Jouw dochter voelt zich het prettigst bij jongens. Ze houdt niet zo van rokjes en meisjesdingen. Het is belangrijk dat ze zichzelf op deze manier leert kennen. Kinderen ontwikkelen hierin ook een stukje persoonlijkheid en het is van groot belang dat haar moeder haar als persoon niet afwijst. Door te veel opmerkingen over dit soort persoonlijke keuzes kan een kind zich erg onzeker gaan voelen. Het kan zelfs een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen. Ik zou haar dus niet verbieden om met jongens te spelen.

Het is belangrijk dat je je dochter op deze leeftijd haar eigen keuzes laat maken en het gevoel geeft dat ze geaccepteerd en geliefd wordt, zonder voorwaarden. Het is goed mogelijk dat ze wanneer ze in de pubertijd komt wel ineens behoefte krijgt aan vriendinnen. Wanneer ze nu negatieve ervaringen met de meisjes in haar klas opdoet, zal ze onzeker worden. Het beste wat je je kind kan meegeven is een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Een meid met een realistisch, positief zelfbeeld functioneert het beste en zal gelukkiger zijn dan een onzeker, bang meisje. Als ouder heb je grote invloed op dit zelfbeeld.

Veel ouders proberen vriendschappen van hun kinderen een beetje te sturen. Daar is helemaal niks mis mee. Wanneer je je zorgen maakt over slechte invloed die bepaalde vriendjes of vriendinnetjes hebben op je kind, dan is het logisch dat je de zaken niet op zijn beloop wilt laten. Door zaken met je kinderen te bespreken en af en toe ook te sturen in hun keuzes, voed je ze op naar jouw normen en waarden.

Ik ben echter van mening dat het spelen met jongens niet slecht is voor een meisje. Integendeel. Praat eens met je dochter. Vraag haar wat ze zo leuk vindt aan het spelen met haar vriendjes. Laat haar enthousiast vertellen met een open blik. Op deze manier leer je meer over je dochter en kun je de regel intrekken. Waarschijnlijk heeft ze later nog heel veel voordeel van haar ervaringen nu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.