Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 25 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Laat ik mijn dochter (7 jaar) meegaan op sportkamp of niet?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Ineke (39) haar dilemma voor: “Laat ik mijn dochter (7 jaar), net als haar broertje, meegaan op sportkamp of niet?”

“We hebben twee kinderen, een zoon als oudste en daarna kregen mijn man en ik nog een dochter. Nu vind ik daar al veel verschil tussen zitten. In de opvoeding merken we dat we onze dochter veel meer in bescherming nemen in sommige situaties. Ook is zij dromeriger dan onze zoon en misschien ook iets minder verstandig en verantwoordelijk. Dat hoeft natuurlijk niet met haar geslacht te maken te hebben. Het kan ook gewoon haar persoonlijkheid zijn. Of omdat ze de jongste is. Maar door dit soort dingen voelen wij dus wel de behoefte om haar meer in bescherming te nemen.

Een dochter lijkt toch kwetsbaarder dan een zoon

Onze zoon mocht bijvoorbeeld alleen buitenspelen toen hij zes jaar was. We vertrouwden hem en hij wist alle afspraken die we gemaakt hadden. Met onze dochter waren we toch voorzichtiger. Eigenlijk speelt zij pas sinds kort alleen buiten en vaak gaan we nog even kijken of alles goed gaat. En het is niet zo dat we haar niet vertrouwen, maar andere mensen niet. En een dochter lijkt dan toch kwetsbaarder dan een zoon.

Nu komt er een sportkamp aan. Beide kinderen zijn heel sportief en houden van het hele sfeertje eromheen. Trainingen, nog even wat drinken en snacken in de kantine. Ook hebben ze beide veel vrienden op de sportclubs zitten. Onze zoon gaat mee naar sportkamp. Dat deed hij al sinds hij zeven jaar was. Geen probleem vonden we dat en hartstikke leuk voor hem. Maar nu wil onze dochter dus ook heel graag mee met sportkamp van haar sportclub. Mijn eerste gedachte was dat we dat echt niet gingen doen. Mijn dochter die daar blijft overnachten, ook met volwassen mensen. Mannen… Toen ik het later besprak met mijn man, reageerde hij precies hetzelfde.

Dilemma: laten we onze dochter meegaan op sportkamp of niet?

En al snel kwam dat gesprek uit op onze zoon. Want hij mocht wel al mee op die leeftijd. Waarom waren we zo bezorgd om onze dochter die heus niet in zeven sloten tegelijk loopt? Dat komt dus echt omdat zij een meisje en geen jongen is. En meisjes zijn in deze maatschappij nou eenmaal kwetsbaarder. We zitten hierdoor wel met een dilemma. Zetten we onze eigen angsten opzij en laten we haar ook genieten van sportkamp wat altijd erg leuk is? Of wachten we nog een jaar (of twee) tot ze net wat weerbaarder is? Een lastig dilemma waar we wel wat hulp en adviezen bij kunnen gebruiken.”

https://www.jmouders.nl/dilemma-kinderen-vervelende-schoonmoeder-logeren/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.