Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dochter verliefd op veel oudere jongen

antwoord

Ik denk dat elke ouder zich jouw onrust, gevoel en twijfel kan voorstellen als hij zich dit scenario bedenkt. Je wil dit gewoonweg niet voor je jonge dochter. Maar ondertussen is het wel een feit dat dit zich afspeelt en al zou je het liefst je ogen ervoor sluiten of je dochter elk gevoel voor en omgang met deze jongen onmiddellijk verbieden, beide heeft geen enkele zin. 

Wat je wel kunt doen, is afhankelijk van waar jij je het beste bij voelt maar ook van bijvoorbeeld de band met je dochter en de welwillendheid van de jongen. Ik wil je mijn ideeën meegeven, misschien helpt het je op weg. De kern? Samenwerken en contact houden is volgens mij het beste uitgangspunt!

  • Allereerst zou ik open en eerlijk een gesprek met je dochter aangaan. Dit met als doel te weten te komen hoe zij erin staat. Dat ze verliefd is, weet je. Maar hoe ziet zij het voor zich? Te rooskleurig? Reëel? Ziet ze de lastige kanten zelf ook? Leg haar jouw gevoel uit. Snapt ze jouw zorgen een beetje? Heeft ze zelf al nagedacht over hoe een en ander dan zou gaan en wat jij (jullie) goed zou(den) vinden? Wat stelt ze zelf voor enzovoort. Als je in dit gesprek vanuit jezelf praat en vooral niet in de aanval gaat, kan dit je veel opleveren aan informatie en aanknopingspunten om verder te praten en afspraken te maken. Toon (hoe moeilijk misschien ook) vooral ook interesse in haar gevoel, blijdschap en verliefdheid.
  • Verder geef je aan dat het de zoon van vrienden van jullie is. Dat lijkt me mooi, want dat betekent waarschijnlijk dat jullie met de ouders samen alvast in gesprek kunnen gaan. Hoe staan zij erin? Delen ze jullie zorgen, zijn ze bereid tot het maken van afspraken met de ‘kinderen’ en met jullie en een oogje in het zeil te houden? Kunnen en willen zij het er eens met hun zoon over hebben?
  • Dan zou ik in gesprek gaan met hen beiden (eventueel met alle ouders). Hoe zien je dochter en hij het verder voor zich, snappen ze jullie kanttekeningen bij de verliefdheid of eventuele relatie? Heeft hij erover nagedacht? Wat vinden zij reëel qua afspraken gezien haar jonge leeftijd, school enzovoort. Wat vinden jullie en wat kunnen jullie daarover afspreken? 

Al zie je het misschien niet zo zitten, realiseer je dan dat een meedenkende, open en duidelijke benadering mét overleg waarschijnlijk het meeste resultaat zal opleveren. Tegengaan doe je het nou eenmaal niet en als je het op deze manier doet, zien de ‘kinderen’ dat jullie er niet tegen zijn. Hopelijk hou je zo zicht op haar (en hem) en blijft ze in huis, waardoor je dingen in de gaten kan houden en kan overleggen. Wie weet denken ze er zelf helemaal niet zo roekeloos over als waar je als ouder op voorhand bang voor bent. Of is de verliefdheid zo weer voorbij…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.