Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 26 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Adriana: ‘Mijn dochter van negen jaar scheert haar benen vanwege haar donkere haren’

De negenjarige dochter van Adriana heeft een lichte huid met donkere haren. Ze is daar zo onzeker over geworden doordat kinderen opmerkingen over de haartjes gemaakt hebben. Ze wilde zelfs geen korte broek meer aan naar school, ook al was het dertig graden buiten.

Adriana (43): “Op een zonnige dag kwam mijn negenjarige dochter verdrietig thuis. Er waren op school grapjes gemaakt over haar behaarde benen. Mijn vader is Spaans en mijn moeder Nederlands, mijn man is Marokkaans. Onze dochter is dus een mooie mix daarvan met als resultaat een lichte huid met vrij veel donkere haren. Nog nooit had ze hier iets over gezegd. Wel ziet ze dat ik mijn benen scheer en ze vroeg wel eens waarom dat was. Dan legde ik haar uit dat ik mijn benen mooier en zachter vind zonder haartjes.

Bewust van haar eigen haren was ze niet, dacht ik. Tot die ene dag dus. Ze had een jurkje aan naar school met daaronder blote benen. En er waren een paar kinderen die opmerkingen hadden gemaakt over haar donkere haren. Niet leuk en zeker niet acceptabel. Dus ik besloot met haar leerkracht in gesprek te gaan om dit per direct in te dammen. De juf was het daar helemaal mee eens en heeft een gesprek met de hele klas gehad hierover.

Ze vroeg of de haren op haar benen weg konden

Helaas was dat voor mijn dochter al te laat. Ze was zich opeens heel bewust van die haren op haar benen en ze vroeg later die week voorzichtig of haar haren niet ook weg konden. Eerst schrok ik daar een beetje van. Ze is pas negen… Aan de andere kant kon ik me heel goed voorstellen hoe het voor haar moest voelen. Ik voel mezelf ook niet prettig met mijn zichtbare donkere haren op mijn benen.

Ik liet haar weten dat ik het met haar vader erover ging hebben. Ik vertelde hem over het voorval en haar vraag. Hij begreep haar ook gelukkig. Daarna hebben we met z’n drietjes een gesprek gehad. Onze dochter vertelde dat ze geen korte broek meer aan wilde naar school, omdat anderen haar benen dan zagen. Dat deed wel pijn om te horen natuurlijk. We vroegen haar wat ze van ons nodig had en of er een andere oplossing was voor haar. Ze begon weer over het scheren van haar benen.

Mijn negenjarige dochter wil haar benen scheren

We spraken af dat ze eerst ontharingsmiddel zou gebruiken. Ik vond dat we dit samen moesten doen, stap voor stap. Samen met haar ging ik naar de drogist en we kochten ontharingsmiddel voor de gevoelige huid. Ze heeft nog maar een ‘kinderhuidje’, dus dit leek me het meest geschikt. Ik hielp haar met aanbrengen en het weghalen van de haren. Je had haar gezicht moeten zien. Ze was zo blij. De volgende dag kwam ze zelfverzekerd naar beneden. In een korte broek! Haar dag kon niet meer stuk.

De haartjes groeien best wel snel weer aan en het aanbrengen van het ontharingsmiddel wilde ik haar niet alleen laten doen. Dat was dus best wel veel werk en zelf vond ze het ook niet altijd prettig dat ik erbij moest zijn. Dus leerde ik haar scheren. Sindsdien scheert ze regelmatig zelf haar benen en laat ze vol trots haar haarloze benen weer zien onder jurken en korte broeken. Ik ben blij dat ze zich er zelfverzekerd door voelt. En uiteindelijk denk ik dat leeftijd hier weinig mee te maken heeft. Al vind ik het jammer dat het schoonheidsideaal op die leeftijd al zo duidelijk aanwezig is. En dat er grapjes over gemaakt worden. Aan de andere kant… ik scheer zelf ook, dus dat voorbeeld krijgt ze van huis uit ook mee.”

Alles wat jij (en je kind) wil weten over de eerste lichaamsbeharing én over scheren en ontharen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.