Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 1 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Drie redenen waarom je de driftbui van je kind niet moet negeren

Je kan het als ouder behoorlijk vervelend vinden als je kind een driftbui heeft. Je voelt je radeloos wanneer je kind aan het schoppen, slaan en schreeuwen is. Vaak heb je de neiging om het te negeren, maar misschien is dat niet het beste.

We delen namelijk drie redenen waarom je de driftbuien van je kind niet moet negeren.

Driftbuien kind

Vaders en moeders hebben vaak het idee dat – wanneer hun kind een driftbui heeft – het over gaat wanneer ze het negeren. Dit kan natuurlijk ook zeker het geval zijn, maar is lang niet altijd zo. In veel gevallen wil een kind tijdens een driftbui ‘simpelweg’ aandacht.

Het moet natuurlijk niet normaal worden dat je kind om het minste geringste woedend is, maar toch is het volgens pedagogen verstandig om ze aandacht te geven op momenten dat ze een driftbui hebben. Vaak is het een schreeuw om aandacht, ze willen namelijk gezien worden.

Niet negeren

Er zijn dan dus een hoop pedagogen die adviseren de driftbui van je kind niet te negeren. Maar waarom dan? We sommen drie redenen op.

1. Toont ze onvoorwaardelijke liefde

Hoewel het negeren van een kind in zekere zin kan ‘werken’ (ze kunnen stoppen met het uitvoeren van het ongewenste gedrag), kan dit toch de zekerheid van het kind schaden. Ze kunnen door het negeren het gevoel krijgen dat ze niet worden gezien.

Het is dan ook beter om fysiek en emotioneel betrokken te blijven bij je kind, ook al is het even onhandelbaar. Als het kind je dat toelaat, houd ze dan vast, nodig ze uit op je schoot voor een verhaal of zoek een andere kalmerende activiteit om hem of haar rustig te krijgen.

Beschrijf daarna altijd ook even wat je van het gedrag vond. Leg uit dat je zijn of haar gedrag vervelend vond en dat je hoopt dat het in de toekomst niet meer gebeurd.

2. Leert ze emoties te reguleren

Kinderen hebben nog geen volledig ontwikkelde hersenen. De prefrontale cortex – het deel van het brein dat onder meer het rationele denken reguleert – is pas ‘af’ in het twintigste levensjaar. Het betekent daarom ook dat kinderen simpelweg ook vaak niet de capaciteit hebben om hun emoties te beheersen.

En wanneer je als ouder je kind gaat negeren, heeft hij of zij geen idee hoe het beter kan omgaan met wat er op dat moment gebeurt. Sterker nog: uit onderzoeken blijkt dat negeren het negatieve gedrag juist veroorzaakt.

Het is als ouder zijnde dan ook beter om met je kind te praten over wat ze kunnen doen als ze ongewenst gedrag vertonen. Leg ze uit dat ze altijd naar je toe kunnen komen voor steun. Op die manier leer je dat het oké is om negatieve gevoelens te hebben, maar laat je ze wel weten wat ze ermee kunnen doen.

3. Gaat in op onderliggende behoefte

Wetenschappers zijn het er over eens dat al het gedrag communicatie is. Zelfs als je de manier waarop je kind zich uit vervelend vindt, verdwijnt de onderliggende behoefte die ze willen overbrengen niet ineens als je ze negeert. In sommige gevallen weet je kind niet eens waarom hij of zij zich op een bepaalde manier gedraagt.

Het kan dan ook goed zijn om in je achterhoofd te houden dat behoeften behoeften zijn. Het werkt vaak beter om te achterhalen wat de behoefte is, in plaats van de situatie te negeren. Op die manier kun je als ouder anticiperen op de woede van je kind en het samen met hem of haar oplossen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.