Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Eerste keer ongesteld? Zo vieren ze het in andere landen over de hele wereld

Wanneer je dochter voor de eerste keer ongesteld wordt, is dat een hele mijlpaal in haar lichamelijke ontwikkeling. Plotseling is ze van een meisje veranderd in een (bijna) vrouw. Reden genoeg om deze gebeurtenis tot een speciaal moment te maken. Veel Nederlandse moeders doen dat, maar ook in het buitenland hebben ze speciale tradities om de eerste menstruatie van een meisje te vieren.

Veel ouders maken van de eerste menstruatie van hun dochter een bijzonder moment. Een taartje, een cadeautje of misschien een dagje weg. Er zijn genoeg manieren te verzinnen om het te vieren. Dat blijkt wel als we kijken naar andere landen, want over de hele wereld zijn en veel bijzondere tradities te vinden.

Eerste menstruatie in andere landen

In het boek Cyclus Superster, alles over je lichaam en je menstruatie van Milli Hill staat beschreven hoe ze in andere landen omgaan met de eerste menstruatie van een meisje. Van Brazilië tot Japan, ieder land heeft zijn eigen tradities en rituelen.

Amerika

In Noord-Amerika hebben de Native Americans van de Apachestam een uitgebreid ritueel om de eerste ongesteldheid van een meisje te vieren. Dit wordt The Sunsrise Ceremony genoemd. De zonsopgangceremonie waarbij meisjes vier dagen en nachten lang in een speciale outfit dansen, rennen en zingen om hun kracht te tonen. Ze beelden daarbij het verhaal uit van ‘de veranderende vrouw’. Ook eten ze speciale maaltijden om hun overgang naar vrouw zijn te vieren.

Japan

In Japan vieren ze de eerste ongesteldheid van een meisje door samen Sekihan te eten. Dit is een speciaal gerecht van rijst en rode bonen.

Canada

In Canada is er de Nuuchahnulth-stam die de eerste menstruatie eren door meisjes mee te nemen naar zee. Ze gaan met het meisje de zee op en vervolgens zwemt het meisje terug naar de kust. Onder luid gejuich van het hele dorp.

Brazilië

De Ticuna-stam uit het Amazonegebied houdt meisjes die voor het eerst ongesteld zijn geworden drie maanden tot een jaar (!) thuis in een aparte kamer. Deze periode noemen ze Pelazon. Ze leren dan alles over de geschiedenis, muziek en overtuigingen van hun stam. Na deze periode worden ze met een groot feest weer verwelkomd in de gemeenschap.

India

In het zuiden van India organiseren ze voor meisjes die voor het eerst ongesteld zijn een speciaal feest. Tijdens de zogenaamde Ritu Kala Samskara-ceremonie dragen de meisjes een bijzondere outfit die een ‘halve-sari’ wordt genoemd. Ze worden ook geëerd met bloemenkransen en krijgen cadeaus.

Eigen traditie

De Nederlandse cultuur kent niet zo’n speciale unieke traditie voor het vieren van de eerste menstruatie van meisjes. Toch kan het mooi zijn om dit bijzondere moment samen te vieren. Als bovenstaande rituelen je iets te ver gaan, denk dan ook eens aan de volgende dingen:

  • Heel veel chocolade en ijs eten
  • Een dag samen in bed doorbrengen met leuke films en series
  • Een manicure of pedicure
  • Naar de schoonheidsspecialiste
  • Dagje shoppen in een grote stad

Dochter voor het eerst ongesteld? Zo zorg je dat ze goed voorbereid is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.