Laura Saija
Laura Saija Vrije Tijd 8 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

7 tips voor het organiseren van het eerste kinderfeestje

Hartstikke leuk zo’n eerste kinderfeestje, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Zet je gewoon een groep kinderen bij elkaar en het vermaakt zich wel? Helaas niet, er gaat enige planning en organisatie aan vooraf.

Wat moet je allemaal regelen voor het eerste kinderfeestje van je kind?

Wanneer kunnen kinderen hun eerste kinderfeestje geven?

Er zijn natuurlijk geen regels voor een eerste kinderfeestje, maar over het algemeen zijn kinderen rond de leeftijd van drie tot vier jaar vaak klaar voor hun eerste, echte kinderfeestje. Althans, dan kunnen ze enige tijd alleen doorbrengen zonder hun ouders en zijn de meeste kinderen zindelijk.

In praktijk geven de meeste kinderen pas hun eerste kinderfeestje als ze in vijf of zes jaar worden. Ze zitten dan al enige tijd in de kleuterklas.

Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Ten eerste is het belangrijk om een budget vast te stellen. Houd je het liever klein of ga je all out? Daarna kun je wat hebben aan de volgende tips voor het organiseren van een eerste kinderfeestje.

1. Thema

Een thema geeft het kinderfeestje niet alleen een speciaal tintje, maar maakt het ook gemakkelijker om activiteiten en decoraties te plannen. Overleg met je kind welk thema hij of zij leuk vindt, of het nu superhelden, prinsessen, dieren of een favoriete tekenfilm is.

2. Uitnodigingen

Zodra het thema is gekozen, kun je uitnodigingen ontwerpen die hierbij passen. Betrek je kind bij het maken van de uitnodigingen, het zal hen nog meer enthousiasmeren voor het feest.

3. Timing en duur van het feestje

Houd rekening met de leeftijd van je kind en de vriendjes die worden uitgenodigd bij het bepalen van de beste tijd en duur van het feestje. Voor jonge kinderen is een feestje van twee tot drie uur vaak voldoende. Kies ook een tijdstip dat past bij de dagelijkse routine van de kinderen, bijvoorbeeld in de middag zodat ze na het feestje nog voldoende rust hebben voor het slapen

4. Activiteiten en entertainment

Zorg voor een gevarieerd aanbod van activiteiten om ervoor te zorgen dat de kinderen zich geen moment vervelen. Dit kan thuis of buiten de deur zijn. Afhankelijk van het gekozen thema kunnen activiteiten zoals spelletjes, knutselen, schminken, een speurtocht of zelfs een kleine show met een entertainer deel uitmaken van het programma. Plan ook wat vrije speeltijd in, zodat de kinderen zelf kunnen ontdekken en spelen.

5. Gezonde snacks

Een feestje is niet compleet zonder lekker eten. Kies het liefst voor gezonde snacks, zoals fruit, groentesticks met dip en mini-sandwiches. Pas op met te veel suiker en kunstmatige kleurstoffen om te voorkomen dat de kinderen na het feestje hyperactief worden. Door het eten thematisch te serveren met bijvoorbeeld cupcakeprikkers of een caketopper in het thema, oogt het altijd feestelijk.

6. Traktatiezakjes

Het is leuk om de kinderen aan het einde van het feestje een klein traktatiezakje te geven als bedankje voor hun komst. Vul de zakjes met iets lekkers of leuks, zoals stickers, potloden, kleine speelgoedjes of een snoepje. De kinderen krijgen dan een leuk aandenken van het feestje mee naar huis.

7. Flexibiliteit en ontspanning voor de ouders

Het belangrijkste is om te onthouden dat het kinderfeestje in de eerste plaats bedoeld is om plezier te hebben. Wees flexibel als dingen niet helemaal volgens plan verlopen en blijf ontspannen. Kinderen zijn onvoorspelbaar en soms nemen ze de leiding over de activiteiten. Zorg ervoor dat je voldoende hulp hebt, bijvoorbeeld van andere ouders of familieleden, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Dit stelt je in staat om te genieten van het feestje en waardevolle herinneringen te creëren samen met je kind.

35x de leukste doe-cadeaus om te geven op een kinderfeestje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.