Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Eigenwijze kinderen: succesvolle volwassenen

Is jouw kind vaak eigenwijs, koppig, gaat hij steeds in discussie en is hij nogal eens ondeugend? Grote kans dat hij later succesvol en rijk wordt.

Een Amerikaanse studie volgde een groep kinderen vanaf de laatste jaren basisschool totdat ze volwassen waren. Ze werden op hun achtste of twaalfde getest op academisch gebied en autoritaire en koppige karaktertrekken. Veertig jaar later werden dezelfde kinderen opnieuw onderzocht en wat bleek? De meeste eigenwijze kinderen hadden de hoogste inkomens.

Betere resultaten

Waarom eigenwijze kinderen vaker succesvol zijn, weten de onderzoekers niet precies. Ze vermoeden dat eigenwijze kinderen vaak competitiever zijn, waardoor ze betere resultaten behalen. En dat ze hun mond durven open te trekken, helpt ze vermoedelijk bij de salarisonderhandelingen als ze een baan hebben. En eigenwijs als ze zijn, maakt het ze niet uit wat vrienden of collega’s hiervan vinden. Ook sluiten de onderzoekers niet uit dat deze vaak rebellerende kinderen vaker illegale activiteiten uitoefenen en zo meer verdienen. De studie verscheen afgelopen september in het blad Developmental Psychology.

Wat is een eigenwijs kind?

Een kind wordt eigenwijs of koppig genoemd als hij alles wat hij niet logisch vindt in twijfel trekt. Ook willen koppige kinderen vaak koste wat het kost hun zin krijgen en doen ze alleen de dingen waar ze achter staan en op hun eigen manier. Ook al doet de rest het anders. Als je het goed aanpakt in de opvoeding, kan deze eigenwijsheid een kind ver brengen.

3 tips voor de opvoeding

  1. Werk samen met je kind. In plaats van hem dingen op te leggen of te zeggen; ‘Zo gaan we het doen’ kun je beter met je kind bespreken wat hij van de situatie vindt en jouw mening geven. Dingen alleen maar opleggen, levert bij een eigenwijs kind niets op. Nou ja, hooguit strijd en ruzie.
  2. Onderhandel. Als je kind iets per se niet wil doen, dwing hem dan niet af. Kijk hoe je samen met je kind tot een compromis kunt komen, waar jullie allebei achterstaan. Zo zal je kind wel gemotiveerd zijn om iets te doen.
  3. Inspireer. Eigenwijze kinderen zullen extra gemotiveerd raken om iets te doen als je ze inspireert met mooie voorbeelden. Speelt je kind graag met Lego, leg uit dat als hij goed z’n best doet op school hij architect kan worden en echte gebouwen kan bouwen bijvoorbeeld.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.