Lise Steegmans
Lise Steegmans School 16 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Elinah (43): ‘Mijn zoon gaat naar de brugklas en wil geen social media’

In de media lezen we vooral over het overmatig schermgebruik van kinderen en de gedragsproblemen als gevolg daarvan. Moeder Elinah (43) heeft het tegenovergestelde probleem: haar zoon gaat na de zomervakantie naar de brugklas en heeft een hekel aan social media.

“Ik ben bang dat hij zich hierdoor meteen buiten de groep zet.”

Geen social media

“We hebben net de musical van mijn zoon achter de rug, deze week rijden we naar Zuid-Frankrijk en daarna is het tijd om ons te richten op een grote verandering: mijn zoon, de oudste van mijn drie kinderen, gaat naar de middelbare school. Ik vind het erg leuk voor hem, want ik merkte dat hij de laatste maanden wat uitdaging miste op zijn basisschool. Op de middelbare school start hij op gymnasium en kan hij helemaal opnieuw beginnen.

Juist die nieuwe start vind ik spannend. Mijn zoon is niet de populairste op de basisschool en doet niet graag mee aan kuddegedrag, zijn woorden niet de mijne. Hij heeft een hekel aan social media en heeft alleen Whatsapp omdat daar het huiswerk nog eens werd gedeeld aan het einde van de dag. Instagram, Snapchat, laat staan TikTok, hij vindt het mateloos irritant. Hij vindt het nep, overdreven, schijnheilig en tijdverdrijf.

Nu vind ik het best charmant dat hij hier zo stellig in is. Hij is altijd al eigenwijs en authentiek geweest. Maar op de middelbare school speelt social media een grotere rol dan op de basisschool. Wat als hij hierdoor trends, grapjes en woordenschat mist? Is hij op de eerste schooldag al de vreemde vogel in de klas?

Bij mijn twee jongste kinderen zie ik namelijk ook de voordelen van social media. Samen hebben ze de grootste lol tijdens het opnemen van TikTok-filmpjes. Bovendien maakt het hen creatief en hebben ze op deze manier contact met klas- en leeftijfdsgenootjes. Ik heb wel eens meegekeken met hun Snapchat en tja, ik wil niet zeggen dat ik het begrijp… Maar het hoort wel een beetje bij deze generatie.

Continu notifcaties

Mijn zoon zegt dat social media alleen maar zorgt voor gedoe en voor oneindige notificaties. Daar heeft hij geen zin in. Hij ziet niet de meerwaarde in van sharing is caring. Houdt zich liever bezig met zijn bouwtekeningen (een hobby), games en studeren. Misschien is hij zijn leeftijd ver vooruit… Maar ik zie allerlei schrikbeelden voor me. Wat als hij niet weet waarom iedereen ‘Hey Marco, prima!’ roept? Of wat als iedereen op het schoolplein of in het kleedlokaal een nieuw dansje doet? Ik ben gewoon bang dat hij geen vrienden krijgt.

Toen ik het er laatst met een vriendin over had, zei ze dat ik overdrijf en dingen zie die er niet zijn. Volgens haar hebben genoeg tieners geen social media. Nou, ik moet ze nog ontmoeten. Ik hoop gewoon van harte dat zijn authentieke zelf niet tegen hem gaat werken. Dat zijn klasgenoten er niet raar van op kijken als hij niet weet wat pov betekent. En dat ze hem er wel bij betrekken.

We gaan het zien.

Zo zorg je ervoor dat je puber in de lunchpauze op school gezond eet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.