Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 21 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Emmeline (39): ‘Ik laat mijn dochter zelf voor de vegan producten betalen’

Emmeline* (39) en haar partner hebben een gezin met vier kinderen. Eén van haar dochters heeft echter bepaalde dieetwensen. Sinds kort betaalt deze dochter dan ook zelf voor haar vegan producten in de supermarkt. 

“Samen met mijn man heb ik vier kinderen. Dat is een drukke, gezellige boel maar tegelijkertijd ook heel duur. Alle kinderen zitten op atletiek en hebben daarnaast allemaal een andere hobby. Daarbij zijn vakanties bijvoorbeeld heel prijzig en is het ontzettend duur om boodschappen te moeten doen. 

Wij moeten op het geld letten

Mijn man en ik moeten helaas behoorlijk op het geld letten. Als ik bijvoorbeeld de ene maand naar de kapper ga, moet ik een maand wachten voor ik nieuwe schoenen kan kopen. Zo komen we rond en kunnen we iedere maand een klein bedrag sparen. Maar we hebben niet veel speling. 

Zo hebben we een vast bedrag dat we mogen uitgeven aan boodschappen. Ook hier hebben we goed over nagedacht. Als we de ene week vrienden uitnodigen om te komen eten, moeten we het die week daarna rustiger aan doen. 

Mijn partner is in charge of de boodschappen. Iedere donderdag gaat hij naar de supermarkt en haalt dan eten voor de hele week. Een paar maanden geleden zijn die boodschappen prijziger geworden. Het viel ons op dat we steeds meer uitgaven aan eten. 

Vegan producten zijn nu eenmaal een stuk duurder

Als snel kwamen we erachter dat het lag aan de vegan producten. Eén van onze dochters is sinds kort veganistisch en eet enkel diervrije producten. Wij hebben haar keuze vanaf het begin geaccepteerd maar we hadden niet verwacht dat we het in de portemonnee zouden gaan voelen. Alpro yoghurt, vegan kaas of Oatly zijn nu eenmaal een stuk duurder dan de dierlijke producten. 

Normaliter doen wij de boodschappen bij de Albert Heijn bij ons om de hoek. Ik heb aangeboden om voor de diervrije producten te betalen, maar dan wel bij de Aldi; deze producten zijn namelijk goedkoper dan bij de Albert Heijn. Dit wilde mijn dochter niet. Ze wilde namelijk per se merkproducten in huis hebben. 

Na veel discussies hebben we uiteindelijk besloten dat mijn dochter zelf betaalt voor deze producten. Nu geeft ze een deel van haar zakgeld uit aan vegan kaas of havermelk. Ik snap haar keuze niet, maar ze is vrij om te doen met haar geld wat zij wil.”

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.