Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: scholen kunnen extra subsidie krijgen voor basisvaardigheden kinderen

Goed nieuws voor de basisscholen en middelbare scholen in Nederland: komend schooljaar kunnen scholen extra subsidie krijgen om kinderen beter te laten schrijven, rekenen en lezen. Voor de komende twee jaar verhoogt onderwijsminister Dennis Wiersma het budget met ruim 200 miljoen euro.

Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Dit geldt voor zowel basisscholen als middelbare scholen in Nederland.

Subsidie verdelen

Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en voor het jaar daarop staat hetzelfde bedrag klaar. Dit is een stuk meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer verdelen ze de subsidie niet door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

Scholen die volgens de Inspectie van het Onderwijs niet zo goed presteren, worden sowieso geholpen. Zij krijgen 500 euro per leerling om de basisvaardigheden te verbeteren. Dit kunnen zij doen door extra lessen aan kleinere groepjes te geven en leraren bij te scholen. Daarnaast kunnen scholen ook een ‘basisteam’ aanvragen, zij helpen leerlingen met lezen, schrijven en andere basisvaardigheden.

Aanvraag voor subsidie of basisteam

Andere scholen mogen ook een aanvraag voor een subsidie of basisteam indienen. Ze lopen wel het risico dat deze wordt afgewezen als het geld op is. Het ministerie van Onderwijs zal dan een selectie maken op basis van gegevens van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“We voeren hier een grote strijd”, vertelt Wiersma. “Het is van het grootste belang om de weg omhoog weer te vinden als het gaat om de belangrijkste dingen die je op school moet leren. En snel ook. We doen dit voor de kinderen van nu, de volwassenen van straks en voor de toekomst van ons allemaal, ons land en onze economie.”

Strijd voeren

Wiersma: “Het is een strijd die we samen voeren en gelukkig gebeurt er al heel veel; op alle scholen, in alle klassen en op alle schooldagen. Het gaat erom dat kinderen – en vooral kinderen die dat het best kunnen gebruiken – de best mogelijke basis leggen voor een succesvolle toekomst.”

Wiersma verwacht de komende twee schooljaren ongeveer 2200 basisscholen en middelbare scholen en 650.000 leerlingen te kunnen helpen met de subsidie. Hij betaalt dit met geld dat eerder al is vrijgemaakt in het regeerakkoord. Dit jaar maakt ongeveer een derde van de scholen gebruik van deze regeling.

Dyscalculie: de feiten en fabels over moeite hebben met rekenen en cijfers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.