Redactie
Redactie Eten en Voeding 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: is wit brood ongezonder dan bruin brood?

Wat is nou gezonder: bruin brood of wit brood? Vaak denken we dat wit brood ongezonder is dan bruin brood. Vanwege de hoeveelheid vezels die er in bruin brood zouden zitten. Maar schijnt bedriegt: wit brood is soms gezónder dan bruin brood.

Denk je een gezond ontbijt op tafel te zetten met een bruine boterham, is het wéér niet goed. Hoe zit dit dan? Denk je waarschijnlijk, want dat wit brood ongezonder voor je is zit vaak diep in ons systeem vergrendeld. Dus waar moet je nu op letten als je de volgende keer een brood in je handen hebt? Wij vertellen het je.

Zo wordt brood gemaakt

Brood wordt gemaakt van fijngemalen tarwekorrels, dat volkorenmeel oplevert. Van dat meel kun je weer volkorenbrood bakken. Wil je liever wit brood, dan worden de zemelen en de kiemen eruit gezeefd. Zo wordt het brood wat zachter en hoeft er minder hard op gekauwd te worden. Als van dit brood weer opnieuw bruin brood wordt gemaakt, wordt er vaak moutmeel of gekaramelliseerde suiker gebruikt; en dat is dus totaal níet gezond, vertelt professor Martijn B. Katan in zijn boek “Wat is nu gezond?”. Ook bevat dit bruine brood minder voedingsstoffen en vezels.

Is wit brood ongezonder?

Bruin brood was vroeger inderdaad gezonder dan wit brood, doordat de zemelen en kiemen er niet uit werden gehaald. Nu is dat heel anders. Ook wanneer er in bruin brood korrels of stukjes zitten betekent dit nog niet meteen dat het gezond is, ook al haal je het bij de bakker. Katan adviseert daarom om niet te kijken naar de kleur van het brood maar naar de ingrediënten die erin zitten. Wanneer er bloem, volkorenmeel of bepaalde zaden en noten in zitten, zit je goed. Ook wanneer je brood koopt waarop ‘Volkorenbrood’ op staat. Dat is een beschermde term en geeft je garantie dat het echt gezond brood is.

Bron: “Wat is nu gezond?” – Prof. Martijn B. Katan

Gezond ontbijt voor de kids: zelf granola maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.