Sanne Verweij
Sanne Verweij Lezen 30 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

4x filosofische kinderboeken en wat we ervan kunnen leren

Filosoferen klinkt voor veel mensen wat zweverig, maar toch is het niet gek om dit een keer met je kind te doen. Dat dachten ook deze schrijvers: zij schreven allemaal filosofische kinderboeken met mooie boodschappen om mee te geven aan kinderen.

Filosoferen is heel veel dingen ineen: het betekent je gedachten de vrije loop laten gaan, mogelijkheden zoeken, onderzoeken en je gedachtes met elkaar bespreken. Het is dus zeker niet alleen ‘zweverig’, er zitten heel veel kanten aan filosofie.

Met de kinderen filosofisch denken

Kinderen hebben vaak een onverwachte blik op dingen en het is heel interessant om een keer een wat ‘dieper’ gesprek met je kind te voeren. Het kan ook helpen voor je kind om iets vanuit verschillende perspectieven te bekijken, zo staan ze steviger in hun schoenen als een van die situaties zich echt voor zal doen.  Daarnaast leer je hoe je kind tegen de wereld aankijkt door te praten met elkaar. Je kunt simpel beginnen, met vragen als: Wat vind je leuk om te doen en waarom? Voel je je normaal of anders dan anderen?

Filosofische kinderboeken

1. Gedachten denken van Annelies Beck

Dit boek werd vorig jaar tot het Beste Filosofische Kinderboek van 2022 benoemd. Het gaat over het meisje Noor dat zich afvraagt wat gedachten eigenlijk zijn. De boodschap is dat je niet alleen hoeft te zijn met je gedachten en die met elkaar kunt delen. Als ouder kun je je door dit boek misschien beter inleven in de gedachtewereld van je kind en dat het fijn voor je kind is als je zijn (soms onverwachte) vragen verwelkomt en beantwoordt.

2. De scootmobiele eenheid van Mirjam Oldenhave

De hoofdpersoon in De scootmobiele eenheid houdt niet van groepen en kan haar draai niet vinden. Als ze voor straf propjes moet prikken, vindt Luca de straf helemaal niet erg en dat komt door de andere kinderen die ook straf hebben. Dit boek gaat vooral over kinderen die niet in het schoolsysteem passen.

Voor volwassenen is het makkelijker om te zeggen dat je je sociaal moet openstellen, maar voor kinderen kan dit lastiger zijn. Je kunt je kind leren dat iedereen zijn eigen kracht heeft en dat er altijd wel iemand is die bij je past. In een klas van vijfentwintig kinderen, zit vast wel een kindje met wie je vrienden zou willen zijn.

3. De Profeet van Tiny Fisscher

Dit is een hervertelling van het verhaal van Khall Gibran en gaat over een wijze man die teruggaat naar zijn thuisland. Voor hij teruggaat willen de kinderen hem nog van alles vragen. De wijze man geeft antwoord op de vragen en leert de kinderen in dit filosofische kinderboek bijvoorbeeld dat alles twee kanten heeft.

Het is niet altijd ‘hij is stom, want hij zei iets gemeens’, het is ook belangrijk dat kinderen nadenken over het waarom en in dit geval waarom iemand ‘stom’ deed. Misschien had diegene wel een vervelende dag? Zo zien ze het van een andere kant en ontwikkelen ze empathie.

4. Ik ben hier! van Joke van Leeuwen

Dit boek gaat over Jona die veel nadenkt, bijvoorbeeld over mensen, dieren en het klimaat. De meeste kinderen zijn er nieuwsgierig. Het is juist zo mooi dat kinderen nog niet in vaste kaders denken en daardoor nog ongefilterd denken en praten. Het is oké als ze van alles willen weten, maar het is ook goed als ze weten dat er niet overal een antwoord op is dat het antwoord dat ze krijgen niet per se goed of fout hoeft te zijn.

Leer je kinderen kritisch denken met deze filosofische vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.