Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is Five Nights at Freddy’s? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Als je kinderen hebt op de basisschool dan heb je er ongetwijfeld over gehoord: Five Nights at Freddy’s (oftewel, FNaF) De immens populaire game, wordt door veel kinderen en tieners gespeeld en is een regelrechte hit. Alleen wat is het eigenlijk voor een spel? Waar moet je als ouder op letten? En voor welke leeftijd is Five Nights at Freddy’s geschikt? Wij vertellen je er alles over.

Five Nights at Freddy’s (afgekort: FNaF en ook gekend als Five Nights) is computerspelserie gemaakt door Scott Cawthon. De serie begon in 2014 met het gelijknamige spel ontwikkeld en uitgebracht door Cawthon voor Microsoft Windows.

Wat is Five Nights at Freddy’s?

Five Nights at Freddy’s is uitgegroeid tot één van de meest populaire horrorgameseries ooit. Niet in de laatste plaats doordat populaire YouTubers zoals PewDiePie en Markiplier de game begonnen te spelen.

Daarnaast is zijn de regels vrij eenvoudig, maar is het toch een uitdagend spel, waardoor je het steeds opnieuw wilt blijven spelen. Bovendien is het spel goed in het opbouwen van de spanning, want het gevaar ligt steeds op de loer dat de moordlustige animatronics je uit het niets een jumpscare bezorgen.

Een jumpscare? horen we je denken. Dat is wanneer een animatronic je laat schrikken door opeens heel groot in beeld te verschijnen, alsof ze je pakken. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld.

Plush Trap Jumpscare Fnaf GIF - Plush Trap Jumpscare Fnaf Five Nights At Freddys GIFs
Bron: Tenor.com

Hoe speel je het?

Er bestaan veel verschillende spellen en varianten binnen deze serie. Ieder spel werkt net iets anders, maar ze hebben allemaal hetzelfde principe, jezelf beschermen tegen de animatronics. In de originele game volg vijf nachten lang Mike op zijn nieuwe werkplek, de beveiligingskamer van een pizzeria.

‘s Nachts lopen er in de pizzeria vier mascottes (animatronics) rond waarvoor je Mike moet beschermen. Het is dus aan jou als speler om vijf nachten lang in de pizzeria te overleven, zonder dat de mascottes Mike aanvallen. Hiervoor moet je gebruik maken van de beveiligingscamera’s, je zaklamp en de elektrische deuren om de animatronics buiten te houden. Lukt dat niet dan vallen ze aan en bezorgen ze je een jumpscare.

Voor welke leeftijd is Five Nights at Freddy’s

Five Nights at Freddy’s is behoorlijk eng en valt dus in het horrorgenre. Dat is niet omdat er heel veel bloed en geweld in zit, maar wel omdat het spel je een onbehaaglijk gevoel geeft, door de constante dreiging, en omdat je er dus erg plotseling van kunt schrikken. Het spel heeft een leeftijdsclassificatie van twaalf jaar en ouder, en is dus niet geschikt voor jongere kinderen.

Aandachtspunten voor jou als ouder

  • Five Nights at Freddy’s is een single player game, je speelt het dus in je eentje en je kunt niet met anderen communiceren.
  • Er zijn verschillende versies uitgebracht van Five Nights at Freddy’s, de prijzen van de verschillende varianten verschillen. Zo is er eentje gratis te spelen, kosten sommigen een paar euro en sommigen een paar tientjes.
  • De verhalen bevatten soms enge onderwerpen, zoals moord en bezeten zijn door boze geesten.

Wil je meer weten over andere populaire games? Lees het in onze gamegids voor ouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.