Redactie
Redactie Puber 16 mrt 2021
Leestijd: 7 minuten

Frankie (17) over drugsgebruik: ‘Ik ga echt niet mijn hele leven versjunken.’

Coke, paddo’s, xtc, wiet, hasj, drank, roken en dealen. Sommige jongeren branden er hun vingers niet aan. Anderen willen juist proberen en experimenteren. Sasja Jansen sprak een aantal jonge drugsgebruikers over hun ervaringen. Deze week Frankie G. van zeventien die vertelt over zijn ervaringen met drugs.

‘Ik zat in de brugklas toen ik voor het eerst wiet gebruikte. Uit nieuwsgierigheid. Op mijn veertiende begon ik met drank en op mijn zeventiende met pillen. Ik wil alles een keer proberen. Wiet, hasj, xtc, paddo’s (paddestoelen), coke, maar ik heb nooit gesnoven of gespoten. Spuiten is voor de echte junk, voor ranzige junks achter het Centraal Station. Ik wil drugs niet de macht over mijn lichaam laten overnemen.

Met coke ben ik ook nooit écht begonnen. Ik heb een keer een ploffie gerookt. Ik kreeg tintels in mijn achterhoofd en dat was het. Niet echt boeiend. Bovendien zag ik bij anderen wat het kan doen. Een vriend van mij was niet meer aanspreekbaar. Hij werd zo doods, alsof zijn hart versteende. En ik ken mensen die eraan verslaafd zijn. Niet heel goede vrienden, maar ik ken ze wel.

Lijpe verhalen

LSD zal ik nooit gebruiken. Daarover hoor je té lijpe verhalen. Van mensen die de hemel zien en zich van vijf hoog naar beneden storten. Dat zou ik niet met een gerust hart kunnen nemen. En in speed zit alle afval van hard drugs. Dat is dus troep en zal ik ook nooit nemen.

Van paddo’s ga je hallucineren. Een vriend had vijf gram gegeten en dacht dat hij een bolletje energie was en ging zweven. Dat leek mij leuk, maar ik zag alleen gordijnen opwaaien alsof er een raam openstond. Wel grappig, maar helaas het enige dat gebeurde. Ik neem ook geen vijf gram. Dat is te veel. In de paddowinkel zeggen ze dat een portie genoeg is. Dat is niet voor niets. Met pillen is het net zo. Het is ervoor gemaakt om er één te nemen en geen drie. Met drank en wiet maakt het niet uit. Dat is niet gevaarlijk.

Moeder Anke: ‘de drank en de drugs hebben mijn zoon zijn jeugd ontnomen.’

XTC

XTC is schitterend. Ik hoorde constant van een vriend dat het echt gruwelijk vet was en hij had gelijk. Ik heb er absoluut geen spijt van. Hij heeft mij een schitterende ervaring rijker gemaakt.

XTC is redelijk goedkoop, dat is een voordeel. Het duurt een uur voordat het begint te werken, maar als het zover is, kun je het niet meer stoppen. Het neemt je lichaam en je geest over. Dan zit je drie uur lekker te stuiteren en op een gegeven moment bereik je de top. Dat duurt een uur en daarna zit je nog drie uur in de after zone, de after chill. Heel relaxed.

De volgende dag ben je kapot. Door de enorme inspanning. Je wordt heel actief en gaat heel snel praten. Je kunt alles wat je wilt. Je uithoudingsvermogen is vertiendubbeld. Je kunt echt een marathon afleggen zonder moe te worden. Ik had een keer 270 hartkloppingen per minuut. Dat is niet gevaarlijk, dat is juist vet.

Vertrouwen in dealer

Doden zijn alleen gevallen door verkeerde pillen. Dat was voor ik eraan begon. Dom van die mensen, ze hadden die shit óf niet laten checken óf gekregen van een onbetrouwbaar iemand. Dat gebeurt mij niet, ik vertrouw mijn dealer. Dat moet ook. Ik heb mijn dealer via via leren kennen. Hij is niet duur, gewoon standaardprijzen en soms kreeg ik vriendenkorting. Maar ik neem geen xtc meer. Ik ben wel uitgestuiterd. Ik houd het nu bij drank en trip weg op een blowtje.

Wiet en andere shit is makkelijk te regelen. De Amsterdamse jeugd is één grootschalig netwerk. Kost absoluut geen moeite. Ik haal het bij de coffeeshops of bij vrienden. Bovendien ben ik geen amateur, ik draai ze liever zelf, dan dat ik ze voorgedraaid koop. Dan heb je èn de goede dosering èn je kunt binnenste buiten draaien. Dan gebruik je de helft of nog minder van het papier en verdubbel je het rookgenot.

Elke dag wiet

Vorig jaar kneiterde ik standaard elke dag met wiet. Juist als ik naar school moest. Natuurlijk heeft het invloed. Je logisch denken wordt aangetast en je hebt minder zin om iets te doen. Toch heb ik eens een 9 gehaald terwijl ik apenknetter was en met tekenen was mijn creativiteit niet meer te stuiten.

Nu vind ik het niet meer chill om elke dag knetter te zijn. Het beviel zeker, maar je wordt er zo suf van. Ik voelde mij ook een echte junk. Ik doe het nu ongeveer drie keer per week en standaard in het weekend. Ik heb ook minder tijd om te chillen, want ik ben blijven zitten en zit nu op huiswerkklas.

Ouders

Mijn ouders wisten dat ik vaak knetter was. In het begin vonden ze het niet erg, maar toen het slechter ging op school gingen ze steeds moeilijker doen. Ik mocht door de week niet meer roken, maar ik deed het toch. Ik gebruikte eyedrops, dan worden je ogen niet rood en merkten ze niet dat ik apenkneiter was.

Van wiet en hasj ga je in je eigen wereldje leven. Je krijgt diepzinnige, creatieve, trippende, ruimdenkende en skaffe (stoned) gedachten. Hasj is op zich lekker, maar je wordt er niet echt knetter van. Ik rook het alleen als het aanwezig is, want je moet toch iets token (roken). Een stick met wiet is het meest relaxed, vooral samen met vrienden. Je hebt meer lol, omdat je elkaar goed aanvoelt. Met onbekenden remt het mijn sociale gedrag. En alles is veel lekkerder. Als je twee gram wiet hebt gerookt, kun je de hele ijskast van je ouders leeg vreten. Je bikt maar door. Het is gewoon leuk om knetter te zijn. Het is chill en relaxed, maar als ik geen wiet heb, voel ik mij ook goed.

Drugsgebruik bespreken met je puber: zo pak je dat aan

Dodelijk wietje

Honky Tonky’s knock-out jonk is een dodelijk wietje. Daarvan heb ik een keer een hele avond op een stoel gezeten, ik kon geen zak meer doen. Maar toen had ik eerst een fles Goldstrike, een kaneellikeur van 50 procent, gezopen. Het was jammer dat ik niet meer kon feesten, maar het was een trip en een ervaring. Ik rook liever als ik ergens rustig zit te chillen en zuip liever als ik uit ga. Een keer had ik achttien bier ge-at, gekotst, weer verder gezopen en ook nog een stick gerookt. Toen was ik echt fokt op en ben ik vier keer van mijn fiets gevallen.

Of het onverantwoord was? Ja, het was een slooptocht. Ik was met vrienden en we waren allemaal apenknetter. Zijn we ’s nachts over Porsches gaan lopen en dansen, hebben we alles geragd wat we tegen kwamen, fietsen in tuinen gegooid, straatborden eraf gesloopt, vuilniszakken naar elkaar gegooid, bonsai-boompjes uit tuinen gerukt. Het was één grote vernielingstocht.

Varen met XTC

En een keer had ik met een paar vrienden xtc genomen en gingen we varen. Ik stond als een beest te stuiteren op die boot. We moesten tanken en iemand beloofde mij nog zo’n pil als ik een biertje voor hem ging halen. Ik rende met die pils in mijn handen en stuiterde zo vanaf de steiger het water in. Ik had niet gezien dat ze de boot verplaatst hadden.

Berichten in de krant en waarschuwingen van volwassen boeien mij niet. Trek ik mij niets van aan. Volgens mij is het preventief bedoeld zodat mensen geen drugs gaan gebruiken. Ik vind het gezeur. Ik weet al dat het niet goed is. Ik voel mij ook niet schuldig als ik gebruik. De enige reden om je schuldig te voelen is tegenover je zelf, want je verkankert je lichaam, maar dat is mijn eigen keus. Ja, ik verkanker mijn lichaam, maar ik ben nog jong, als ik straks stop, wordt mijn lichaam weer oké. Ik ga echt niet mijn hele leven versjunken.’

10x redenen waarom alcohol slecht is voor pubers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.