Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: dit doet vele uren kinderopvang met het gedrag van je kind

Sommige ouders herkennen het misschien wel: de vraag of je je kind niet iets te vaak naar de kinderopvang brengt of hebt gebracht. Logisch, want het blijft een veelvoorkomend dilemma als je naast het ouderschap ook beiden graag wilt blijven werken (aan je carrière). Maar nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken voor de toekomst van je kind.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Child Development. In het onderzoek werden gegevens verzameld over meer dan 10.000 kleuters in vijf landen in Europa en Noord-Amerika.

Asociaal of agressief gedrag

Uit het onderzoekt blijkt dat er geen verband is tussen kinderen die veel tijd op de kinderopvang spenderen en asociaal of agressief gedrag. De onderzoekers ontdekten dat er bij de kinderen geen externaliserend gedrag, zoals ruzie zoeken, pesten, bijten, haren trekken of slaan te vinden was. De kinderopvang kan juist gunstig zijn voor het leergedrag van kinderen.

De gedachte dat kinderen die veel tijd in kinderdagverblijven doorbrengen gedragsproblemen hebben, is al lang een discussie. Onder onderzoekers, maar ook zeker in opvoedingskringen. Tegenwoordig hebben moeders met allerlei oordelen en meningen over hun opvoedingsstijlen te maken, maar wanneer mensen horen dat jouw kind naar de kinderopvang gaat, komen er vaak oordelen, blikken of vragen.

Positieve effecten door kinderopvang

Catalina Rey-Guerra, groepsleider van dit onderzoek, vindt de uitslag van het onderzoek geruststellend. “Ik denk dat onze bevindingen spreken over zowel de directe positieve effecten die het bijwonen van kinderopvang op kinderen kan hebben, als ook de indirecte positieve effecten doordat hun ouders in staat zijn om deel te nemen aan de arbeidsmarkt zonder angst voor schadelijke gevolgen voor hun kind.”

Volgens Carol Weitzman, kinderarts en universitair hoofddocent aan de Harvard Medical School, is uiteindelijk het belangrijkste dat aan de behoeften van een kind wordt voldaan. “Een kwaliteitsvolle kinderopvang stelt kinderen in staat om te leren emoties te identificeren en te beschrijven en om te gaan met steeds complexere sociale situaties”, vertelt ze. Ook helpt de kinderopvang de kinderen om vriendschappen te ontwikkelen en om meer begrip te tonen.

Medewerkers kinderopvang vervolgd om bang maken kinderen met Scream-masker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.