Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Geen zin in school 14 jaar

antwoord

Je kunt je als ouder zo machteloos voelen als je kind niet inziet hoe belangrijk een opleiding en het afmaken van school is. Zeker als je weet dat je kind school met gemak moet kunnen halen. Het gevolg is vaak dat we onze pubers overladen met goedbedoelde adviezen, dreigementen, discussies en vragen. En meestal werkt dat helaas alleen maar averechts en loopt het uit op ruzie. Op 14-jarige leeftijd is een kind volledig leerplichtig en zal ze dus naar school moeten. Maar ja wat doe je als ze dat (liever) niet wil en doet?

Er zijn allereerst een aantal dingen waarover ik meer zou willen weten. Het zijn ook voor ouders belangrijke vragen om mee te beginnen: 

  • Is het niet naar school willen altijd een punt geweest of speelt het sinds een bepaalde tijd of periode? Je dochter geeft aan dat ze ‘overbodige dingen leert’ en het nut van school dus niet inziet, maar er kunnen heel andere redenen zijn van het (opeens) niet meer naar school willen. 
  • Probeer erachter te komen (zonder dat je er een kruisverhoor op loslaat) of er andere dingen meespelen. Een gesprek met de mentor kan ook een goed idee zijn om hierover meer informatie te krijgen. 
  • Wordt je dochter gepest op school? Zijn er probleempjes in de liefde of met vriendschappen? Vindt ze de stof echt te makkelijk of juist te moeilijk en overschreeuwt ze dit door te zeggen dat ze het te simpel vindt?

Al dit soort zaken kunnen meespelen in het niet meer naar school willen en de antwoorden zijn belangrijk om er meer zicht op te krijgen. Verder zou ik de volgende dingen aanraden:

  • Blijf in gesprek met je dochter en voorkom dat je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. 
  • Toon begrip voor haar gevoelens en wensen. Dat scheelt al een hele hoop. Laat weten dat je haar begrijpt en snapt dat ze ervan baalt. Er is alleen een probleem: ze is leerplichtig dus er zal een manier moeten worden gevonden om het op school weer leuker en zinvoller voor haar te maken. En ze zal erheen moeten.
  • Probeer door echt interesse te tonen, met haar te praten en vragen aan haar te stellen meer te weten te komen over haar gevoel, de achterliggende reden en wensen. 
  • De insteek kan vanuit de ouders het beste zijn dat je samen gaat zoeken naar een oplossing in plaats van ‘je moet naar school en je gaat naar school’.
  • Haar passie voor paarden kan maken dat ze het nut van school niet inziet. Wellicht heeft ze het idee dat ze om te kunnen werken met paarden geen opleiding nodig heeft. Ga samen bedenken wat ze zou willen met de paarden en zoek op internet of bijvoorbeeld via iemand in een manege wat de benodigde opleidingen zijn. Vanuit de passie van een kind kom je vaak beter tot motivatie!
  • Haar paarden kun je ook als beloning inzetten. Maak samen afspraken over school en laat haar bedenken wat de beloning is als het haar lukt weer gewoon naar school te gaan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.