Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichaam 4 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Signalen dat je kind last heeft van gehoorproblemen

Als je kind niet goed kan horen, kan dit verregaande gevolgen hebben. Zo wordt het moeilijker om te luisteren en kunnen ze zelfs spraakproblemen ervaren. Een aantal signalen kunnen je helpen gehoorproblemen al vroeg te detecteren.

Gelukkig kan aan veel hoorproblemen wat worden gedaan.

Gehoorproblemen vaststellen bij je kind

Gehoorproblemen kunnen voor je kind grote gevolgen hebben. Als je kind het moeilijk vindt om daardoor gesprekken te volgen en te luisteren, kan dit bijvoorbeeld invloed hebben op de sociale ontwikkeling. Ook kan het zijn dat je kind niet goed mee kan doen in de klas. Redenen genoeg om goed naar deze signalen te luisteren.

1. Je kind luistert niet

En natuurlijk zijn er een boel kinderen die niet luisteren, maar de meeste kinderen zijn Oost-Indisch doof. Om te controleren of dit ook bij jou kind het geval is, kun je af en toe een check doen. Vraag ze iets waarvan je zeker weet dat ze je horen. Dat is misschien een beetje flauw, maar wel een goede om Oost-Indisch doof van échte gehoorproblemen te onderscheiden. Als je kind nog steeds niet hoort wat je zegt is dat een reden om hier extra op te letten en zo nodig aan de bel te trekken.

2. Een kind dat vaak ziek is

Als je kind vaak last heeft van verkoudheid en keel- of oorontsteking, kan dat gehoorproblemen veroorzaken. Als dit veelvuldig gebeurt, moet je ook zeker contact opnemen met de huisarts. Zij zullen je waarschijnlijk snel doorverwijzen naar de KNO-arts (keel, neus en oren).

3. Problemen met de spraakontwikkeling

Heeft jouw kind moeite met de ontwikkeling van zijn of haar spraak? Ook dit kan duiden op gehoorproblemen. Dit is dan ook absoluut een reden om naar de huisarts te gaan. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste plek om dit verder te onderzoeken.

4. Je kind reageert niet op testjes

Je kunt een aantal testjes uitvoeren bij je kind om te controleren of je kind last heeft van gehoorproblemen. Zeg iets op fluistertoon bijvoorbeeld of ga pal achter je kind staan en kijk of je kind reageert op iets wat je zegt.

Heb je het vermoeden dat je kind last heeft van gehoorproblemen? Maak dan een afspraak bij de huisarts om een verwijzing te krijgen naar de juiste arts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.