Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Gezinsslapen: met z’n allen in één bed

Met het hele gezin in één bed slapen: het lijkt steeds populairder te worden. Ook de Zweedse winkelketen Ikea sprong eerder dit jaar op deze trend in door de verkoop van extra grote bedden die speciaal zijn ontworpen voor het zogeheten gezinsslapen.

Volkskrant Magazine interviewde naar aanleiding van dit nieuws vier gezinnen die dit al jaren zo doen. 'Er is niets zo heerlijk als je kind dat je wekt door even aan je neus te trekken'.

Voordelen

Over één ding zijn alle gezinnen in het artikel het eens: in één bed slapen kent veel voordelen. Zo hoef je niet meer uit je bed te gaan als er iets aan de hand is met je kind, slaap je dieper, voel je je veiliger én fijner en rusten jij en je kinderen beter uit. “Nu slapen zowel de kinderen als wij dieper”, vertelt Pieternel Lijnkamer (37), die twee kinderen heeft. “Maar boven alles vinden we het een plezier om zo vaak met het gezin bij elkaar te zijn.”

Eigen kamer

De ouders zijn niet bang dat hun kinderen nooit in een eigen bed zullen gaan slapen. “Ik geloof eigenlijk niet dat een kind voor eeuwig bij zijn ouders wil slapen”, zegt Rianne Schoemaker (42), moeder van twee. Ook Francien Vries (29), die ook twee kinderen heeft, deelt dezelfde mening. “We slapen samen tot de kinderen zeggen dat ze een eigen kamer willen of tot we het zelf zat zijn.” Voor nu genieten ze nog volop van het samen slapen met hun kinderen.

Nadelen

Natuurlijk kent het gezinsslapen ook nadelen. “Soms kruipt Sofie mijn kant op of trekt ze aan mijn haar. Dan leg ik haar gewoon terug op haar kant”, vertelt Robert (37), de man van Pieternel. Ook Adrian (33), vader van drie kinderen, ziet een aantal nadelen. “Je kunt niet nog even kletsen of lezen met de lamp aan. En als we dingen moeten bespreken, gaat dat niet in bed.” 

Seksleven

Maar hoe zorg je dat je seksleven niet lijdt onder het gezinsslapen? “Gewoon creatief zijn”, zegt Pieternel met een knipoog. Het bed is heus niet de enige plek waar je seks kunt hebben.” “Seks moet wat meer georganiseerd worden nu”, vindt Adrian. “Maar dan genieten we des te meer van een weekendje Amsterdam met ons twee.”

Gevaren

Zijn deze ouders niet bang dat ze op hun kind rollen of dat hun kinderen opgroeien tot hele afhankelijke mensen? Willeke van de Hoef (31), moeder van twee, slaapt met haar pasgeboren baby in één bed. Ze is niet bang dat ze op haar kind zal rollen. “Ik geloof dat je hormonen ervoor zorgen dat je niet op je kind gaat liggen. We moesten puzzelen om een goede positie te vinden, zodat Samuel van zes niet op baby Jona zou rollen.” Moeder Pieternel vindt daarnaast dat haar eigen kind juíst onafhankelijk is. “Juist omdat kinderen zich zo veilig voelen, staan ze op zichzelf. Sofie is een uitbundig en sociaal kind.”

Bron: de Volkskrant

Wat vind jij: is gezinsslapen goed voor kinderen en ouders of vind je het totale onzin? Laat je reactie hieronder achter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.