Redactie
Redactie Gezondheid 24 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Een gezonde rikketik? 10x tips voor een gezond hart

We zijn nog jong, dus de meesten van ons zullen nog geen last hebben van hartklachten. Maar toch is het niet raar om af en toe stil te staan bij hoe belangrijk het hebben van een gezond hart is.

Een gezonde levensstijl zal ook je hart gezonder maken. Zie hier tien handige tips die je kan gebruiken om te werken aan een gezond hart.

Top 10 tips voor een gezond hart

Sommige adviezen zijn zeer voor de hand liggend, maar sommige wist je misschien nog niet.

1. Stop met roken

Heel logisch, maar voor de rokers onder ons niet heel makkelijk. Toch is het allerbeste dat je kunt doen voor een gezond hart en lichaam simpelweg stoppen met roken.

2. Beweeg!

Een actieve levensstijl reduceert de kans op hart- (en vaat) ziektes. Dan hebben we het niet over een eenmalig bezoekje aan de sportschool, maar structureel meer bewegen. Dertig minuten bewegen, vijf dagen per week is de richtlijn. Dan hoef je geen sprintjes te trekken, fietsen naar je werk telt ook mee en is een perfecte manier om actief bezig te zijn!

3. Let op je gewicht

Overgewicht kan het risico op hartaandoeningen vergroten. Houd je aan een gezond en gebalanceerd dieet. Denk daarbij aan voeding met een laag vetgehalte en weinig toegevoegde suikers, met veel groenten en fruit. Perfect in combinatie met regelmatig bewegen.

4. Eet meer vezels

Eet genoeg vezels om de kans op hart- en vaatziektes te verlagen, probeer om dagelijks minimaal dertig gram vezels binnen te krijgen, via verschillende voedingsmiddelen, zoals volkoren brood, aardappelen mét schil en groenten en fruit.

5. Verminder het eten van verzadigde vetten

Wanneer je teveel producten eet die verzadigde vetten bevatten, verhoog je de kans op een hoog cholesterolgehalte in je bloed. Dit verhoogt weer de kans op hartproblemen. Eet bijvoorbeeld mager vlees, of halfvolle of magere melkproducten in plaats van de vol vet varianten.

6. Eet elke dag 5 stuks groenten en fruit

Wederom een hele bekende en ook goed vol te houden als je het een vast begrip op je boodschappenlijstje maakt. Eet elke dag vijf stuks groenten en fruit, want ze zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Voeg bijvoorbeeld groenten toe aan je pastasaus of een curry, of bosbessen en bramen aan je yoghurt.

7. Reduceer je zoutgebruik

Om een gezonde bloeddruk te behouden (en daarmee een gezond hart), probeer het toevoegen van zout in gerechten te minimaliseren. Let ook goed op wanneer je kant-en klare producten koopt, veel van deze bevatten toegevoegd zout en meestal ook nog een hoge hoeveelheid. Een product heeft een hoog zoutgehalte wanneer het meer dan 1.5 gram zou (of 0.6 gram sodium) bevat per 110 gram. Volwassenen zouden in totaal minder dan 6gram zout per dag moeten binnenkrijgen, dat is ongeveer één theelepeltje.

8. Eet regelmatig vis

Eet minimaal twee keer per week vis, waaronder ‘vette vis’. Vis zoals sardientjes en zalm zijn een goede bron van omega-3 vetten welke je kunnen beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Let op! Wees voorzichtig met het eten van vette of rauwe vis als je zwanger bent, neem contact op met je verloskundige of je huisarts als je vragen hebt over het eten van vis tijdens je zwangerschap.

9. Drink minder alcohol

In alcohol zitten veel calorieën, frequent drinken kan dus niet alleen schadelijk zijn voor je gezondheid maar kan ook leiden tot gewichtstoename. Probeer je aan de dagelijkse aangeraden hoeveelheid te houden, voor een overall goede gezondheid maar ook voor een gezond hart.

10. Bekijk het etiket

Wanneer je boodschappen doet, bestudeer de etiketten van de producten die je wilt kopen. Sommigen producten bevatten veel meer calorieën, suikers en zout dan je aanvankelijk denkt. Wanneer je een beter beeld hebt van wat er in je voeding zit, helpt dat je ook om betere voedingskeuzes te maken.

Bij twijfel of vragen met betrekking tot je gezondheid of eventuele hartklachten, neem altijd contact op met je huisarts

Meer lezen over je gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nhs.uk

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.