Lichamelijke Ontwikkeling

Alles wat je als ouder moet weten over de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

Borstvorming bij jongens

Borstvorming bij jongens

Bijna de helft van de jongens tussen de 10 en 15 jaar krijgen borstvorming tijdens de puberteit. Het begint vaak met een opgezette tepel, bi(...)

Groeien

Een kind groeit vanaf de peutertijd zo’n 6 centimeter per jaar. In de puberteit loopt dat op tot 12 centimeter, soms in groeispurts. O(...)
Groeien
Groeipijn

Groeipijn

Groeipijn herken je aan een zeurend, pijnlijk gevoel in de gewrichten van de onderbenen, vooral ’s nachts. Het komt spontaan en in vla(...)

Hersenen

Tot enkele jaren geleden dachten we dat de hersens van een kind van 12 helemaal uitgegroeid waren. Nu weten we dat de ontwikkeling van het b(...)
Hersenen
Motorische ontwikkeling

Motorische ontwikkeling

Tien procent van de kinderen kampt met een motorische achterstand. Dit kan leiden tot andere problemen, zoals hoogtevrees, gepest worden, ac(...)

Ogen

Ongeveer 20 procent van de kinderen heeft een bril of heeft er een nodig. Drie tot 5 procent van alle kinderen is scheel en daar weer de hel(...)
Ogen
Peuters en kleuters

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters; ze zijn nog steeds schattig, maar worden voor je ogen groot. Ze ontwikkelen zich dan ook heel hard in deze jaren.

Plassen en poepen

Rond het tweede jaar zijn de sluitspieren voldoende ontwikkeld om zindelijk te worden. Toch duurt het vaak langer voordat ze plassen op wc o(...)
Plassen en poepen
Platvoeten

Platvoeten

Een platvoet herken je aan het ontbreken van de holte onder de voet. Baby’s hebben altijd platvoeten, omdat zij veel voetvet hebben. P(...)

Scheren en ontharen

Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, (...)
Scheren en ontharen
Slapen en bedtijd

Slapen en bedtijd

Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Niet alleen om tot rust te komen, maar ook voor het groeiproces. Slecht slapende kinderen z(...)

Vroeg in de puberteit

Jongens en vooral meisjes komen steeds eerder in de puberteit dan vijftig jaar geleden. Bovendien begint de puberteit met onmerkbare hormona(...)
Vroeg in de puberteit
Weerstand

Weerstand

Veel klachten zoals allergieën, overgewicht en onverklaarde pijn lijken steeds meer voor te komen onder kinderen. Zo’n 10 procent(...)

X-benen en O-benen

Kinderbenen vertonen in de eerste levensjaren een duidelijke o-stand. Na twee jaar ontstaat juist een zichtbare x-stand. Dit zijn normale po(...)
X-benen en O-benen

Populaire artikelen over Lichamelijke Ontwikkeling

Tips van de redactie