Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 4 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Maaike: ‘De gymleraar gaf mijn dochter zo’n harde duw dat ze viel’

Soms raak je als ouder in een conflict met school. Dat kan om veel verschillende redenen zijn, maar fijn is het nooit. Zo weet ook Maaike (35) die het gedrag van de gymleraar van haar dochter niet accepteerde en naar de directie stapte.

“Mijn dochter Zoey, zit in groep zeven. Sinds begin van dit jaar hebben ze een nieuwe vakleerkracht voor gym. Dat vonden ze sowieso al behoorlijk jammer omdat de oude gymleraar ontzettend leuk was. Afscheid van hem nemen viel de hele groep dan ook zwaar. Maar goed, van te voren zei ik nog: ‘Dit is vast net zo’n leuke leraar.’ En mijn dochter, die altijd met veel plezier naar gym gaat, had daar ook alle vertrouwen in.

Op hoge poten naar school: Wat doe je als je een conflict hebt met school of de leerkracht?

Nieuwe gymleraar

Helaas konden we er niet meer naast zitten. De leraar in kwestie, een jonge vent van rond de vijfentwintig, begon al direct heftig. Gym was volgens hem niet even lekker “spelen”, het was een serieus vak en moest door de kinderen ook serieus gevolgd worden. Er kwamen allerlei regels, over wat wel en niet mocht, en wat de kinderen aan moesten. Voor alle kinderen was het natuurlijk even schakelen, en na die eerste gymles kwam mijn dochter dan ook gedesillusioneerd thuis.

Toch probeerde ik haar moed in te praten. ‘Misschien is hij ook zenuwachtig’ zei ik. ‘Of wil hij eerst wat gezag opwekken.’ Maar helaas had ik het bij het verkeerde eind. De gymlessen gingen van kwaad tot erger. De leraar schreeuwde tegen de kinderen als ze het niet goed deden. Liet kinderen die minder goed zijn in gym bepaalde oefeningen tot in den treuren over doen ten overstaan van de hele klas. En vernederde ze daarbij door dingen te zeggen als: ‘Kun je dat niet sneller.’ en ‘Gebruik die slappe armpjes eens.’ Bovendien gebruikte hij zelfs scheldwoorden tegen de hele klas. Natuurlijk besloot ik navraag te doen bij andere ouders, omdat ik het bijna niet kon geloven. Maar iedereen had dezelfde verhalen gehoord van hun eigen kind. Dit lag dus niet aan mijn dochter.

Ilona: ‘Ik las in het dagboek van mijn dochter dat ze is ontmaagd’

Contact met de directie

Ik besloot dan ook om direct contact op te nemen met de directie. Hun reactie: ‘We zullen het met de leraar bespreken, maar… Deze leraar, een Belg van origine, heeft gewoon zijn eigen aanpak. Het is allemaal zo erg niet, alleen een kwestie van cultuurverschil en de kinderen moeten er misschien even aan wennen.’ Ik stond met mijn oren te klapperen. Wennen aan uitgescholden worden? Het werd een lang en moeizaam gesprek en uiteindelijk beloofde de directie dat het niet meer zou gebeuren en dat ze hem ter verantwoording zouden roepen.

Enigszins gerustgesteld hing ik op, en vertelde ik mijn dochter dat het hopelijk de komende gymles beter zou gaan. Maar zoals je misschien al verwacht, werd het alleen maar erger. De leraar stopte niet met schelden en kinderen vernederen, en toen hij mijn dochter een duw gaf omdat ze harder moest lopen en ze daardoor op de grond viel, was de maat volledig vol. Samen met een aantal andere ouders besloten we onze kinderen niet meer naar gym te laten gaan. Wat natuurlijk niet in goede aarde viel bij de directie, want we ontrokken ons volgens hen aan de leerplicht.

Toch hou ik voet bij stuk, want niemand mag mijn dochter zo behandelen. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Inmiddels is het zo ver dat ruim de helft van de klas niet meer naar de gymlessen gaat. Maar iets veranderen aan de situatie doet de school voorlopig niet.”

De naam Maaike is gefingeerd wegens privacy.

Anoniem: ‘Ik heb mijn kinderen stiekem laten inenten, tegen de wens van hun vader in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.