Lisette Gerbrands
Lisette Gerbrands Tiener Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Hanna (12) runt haar eigen granolabedrijf: ‘Toen ik zelf begon te bakken dacht ik: ja, ik kan dit!’

Waar andere kinderen op haar leeftijd vooral denken aan huiswerk of hockeytraining, runt de 12-jarige Hanna haar eigen bedrijf: Granola Bakery. Niet als grapje of ‘voor erbij’, maar écht. Met klanten, bestellingen en nieuwe smaken die ze zelf bedenkt.

Wanneer ze vertelt hoe het was om te horen dat zíj het bedrijf van haar moeder mocht overnemen?
“Het voelde heel leuk,” zegt ze. “En eigenlijk ook best wel cool dat ik het mocht gaan doen.”

Van dochter naar ondernemer

Hanna’s moeder Natalie runde jarenlang Granola Bakery, tot het moment kwam dat ze ruimte wilde maken voor een nieuw bedrijf. Ze zag hoe haar dochter steeds vaker met één oog over haar schouder meekeek, hoe ze nieuwsgierig was naar bestellingen, en hoe ze al jong filmpjes maakte om haar moeders producten te promoten.“ Het was een mooie combinatie van haar interesses,” vertelt Natalie. “Bakken, lokaal verkopen, promotie maken… Ik zag haar enthousiasme en dacht: volgens mij is dit echt iets voor haar.”

En dat bleek. Toen Hanna voor het eerst zelf ging bakken, voelde ze meteen dat dit niet zomaar een hobby was. “Ik dacht: ja, ik kan dit zelf,” vertelt ze trots. “Want ik deed alles heel zelfstandig.”

Donderdag

Op school merken ze niets van de drukte achter de schermen, behalve misschien dat Hanna goed kan plannen. Ze combineert haar ondernemersleven met huiswerk, vriendinnen en sport. “Ik doe het meestal op donderdag,” legt ze uit. “En vaak in het weekend. Mama helpt me ook, want je kunt het niet helemaal alleen.”

Nieuwe smaken bedenken gaat bijna vanzelf. Zo ontstond de pepernoten-granola. Een hit in de buurt.
“Die paste goed bij het seizoen,” zegt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Discipline en vertrouwen

Voor Natalie was het een bijzondere stap om haar bedrijf over te dragen aan haar dochter. “Het loslaten vond ik niet moeilijk,” zegt ze. “Ik geef haar de ruimte om er zelf invulling aan te geven. Zo wordt het écht van haar, en niet meer van mij. Ik zie van dichtbij hoe Hanna groeit, verantwoordelijkheid neemt en nieuwe dingen durft uit te proberen. Ze is heel gedisciplineerd, komt altijd haar afspraken na. Dat gaf mij het vertrouwen dat ze dit aankan.”

En terwijl de trossen sleutels, of in dit geval: maatbekers, steeds meer in Hanna’s handen liggen, blijft het voor Natalie vooral iets moois: “Het voelt als iets dat we samen doen. Ik coach haar nog, maar het wordt steeds meer haar eigen ding.”

Avontuur

Voor Hanna is Granola Bakery een plek waar ze kan doen wat ze leuk vindt: bakken, verkopen, rondbrengen, ontwerpen, proeven, proberen. Maar bovenal is het een avontuur dat haar zelfvertrouwen laat groeien met elke nieuwe zak granola. “Je doet zoveel verschillende dingen,” zegt ze stralend. “Dat vind ik er het allerleukste aan.”

Wie Hanna ziet werken, vergeet bijna dat ze pas twaalf is. Misschien omdat ze haar bedrijf zo natuurlijk draagt. Misschien omdat ze op een leeftijd waarop veel dromen nog moeten beginnen er al eentje lééft. Maar vooral omdat ze laat zien dat sommige ondernemers gewoon jong beginnen. Heel jong. En dat het soms maar één persoon nodig heeft om dat te zien: een moeder die durft los te laten, zodat haar dochter kan opstaan. En dat doet ze. Elke donderdag, elk weekend, elke zak granola opnieuw.

Check hier granola Bakery.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.