Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

5 tips om je kind te helpen met het kiezen van een sport die bij hem past

De meeste kindjes beginnen met zwemles, maar als de diploma’s dan eindelijk behaald zijn, willen ze misschien wel op een sport die ze zelf uitkiezen. Sommige kids worden hierin beïnvloed door vriendjes, terwijl andere eigenlijk geen idee hebben wat voor sport ze leuk vinden. Daarom kan het handig zijn je kind een beetje te helpen bij het kiezen van een sport.

Je kind helpen met het kiezen van een sport

En aangezien er zo veel verschillende sporten zijn, is het natuurlijk ook lastig kiezen voor je mini. Je kan hem (haar) natuurlijk wel helpen met het maken van een keuze, bijvoorbeeld met de volgende tips en adviezen.

1. Teamsport of individueel?

Met een teamsport leert je kind om samen te werken, maar er komt ook groepsdruk bij kijken. Bij een individuele sport doet je kind veel alleen, maar vaak wel met hulp of motivatie van andere kindjes. Aan een teamsport zijn vaker meer regels verbonden dan bij een individuele sport, kijk wat het beste bij je kind lijkt te passen.

2. Waar liggen de interesses van je kind?

Speelt hij graag met een bal, is het een kind dat graag stoeit, klimt hij altijd overal bovenop of danst ‘ie de hele dag in het rond? Kijk goed naar je kind en zijn interesses en kies daar een aantal sporten op uit.

3. Laat je kind wat proeflessen volgen

Als jullie wat sporten hebben gevonden waar je kind enthousiast van wordt, laat hem dan eens meekijken en wat proeflessen volgen. Als je mini heel blij en vol verhalen terugkomt, dan weet je waarschijnlijk wel welke keuze je moet maken.

4. Vrije sport of niet?

Sommige sporten zijn vooral aan spelregels gebonden en heel serieus, terwijl andere sporten wat vrijer zijn. Kijk wat beter past bij je kind. Misschien denk je dat het goed is om je kind wat regels bij te brengen, maar als hij er niet gelukkig van wordt, gaat dat toch niet werken, terwijl een vrije sport waar hij enthousiast van wordt, juist discipline aan kan leren.

5. Kijk eens op YouTube

Zoek eens verschillende soorten sporten op en bekijk samen filmpjes op YouTube om te kijken waar je kind blij van wordt. Bij die sporten kan je eens gaan kijken of een proefles volgen.

Lees ook:

4x leuke en onverwachte sporten voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.