redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Het geheim van het middelste kind

Over het oudste en jongste kind worden vaak veel positieve dingen geschreven, terwijl het middelste kind er letterlijk en figuurlijk tussenhangt. Want wat is er nou zo bijzonder aan het zijn van het middelste kind? Meer dan je misschien denkt.

Katrin Schumann, medeauteur van het boek The Secret Power of Middle Children, vertelt dat middelste kinderen vaak worden gezien als achtergesteld, negatief en iemand zonder doelen. Ze lijden aan het zogenaamde middelste kind syndroom of zijn het ‘sandwichkind’. Een studie van de Universiteit van Stanford wees zelfs uit dat het middelste kind het meest jaloers is, het minst durft en het minst spraakzaam is.

'Geen verbitterde muurbloempjes'

“Maar”, zegt Schumann. “Middelste kinderen zijn heus geen verbitterde muurbloempjes. Ze zijn juist heel sociaal en echte teamspelers. Als ze zo negatief en bitter waren, waarom zijn ze dan zo te vertrouwen in hun vriendschappen? En waarom zijn ze zulke succesvolle leiders?” 52 procent van de Amerikaanse presidenten waren namelijk de middelste.

Voordelen halen uit nadelen

Uit onderzoek blijkt ook dat deze kinderen inderdaad achtergesteld worden, juist omdat ze de middelste zijn. Maar uiteindelijk halen ze hier alleen maar voordelen uit. Middelste kinderen worden hierdoor meer zelfstandig, denken sneller out-of-the-box, voelen minder de druk om te presteren en zijn empathischer.

Uitdagingen

En voor welke uitdagingen komen middelste kinderen vaak te staan? Volgens Schumann moeten ze harder werken om negatieve vooroordelen tegen te gaan en hebben minder zelfvertrouwen dan de oudste en de jongste. Maar dat laatste is eigenlijk ook weer positief: daardoor zijn ze minder egoïstisch. Maar het middelste kind heeft ook een hekel aan conflicten en vindt het vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen.

Op latere leeftijd

Maar – alle voor- en nadelen terzijde – hoe presteert het middelste kind op latere leeftijd, op het gebied van carrière en in relaties? Nou: ze zijn flexibel, werken goed samen, zijn zelfstandig en sociaal. Je hoeft een middelste kind niet constant in de gaten te houden.

De middelste doet het goed als leraar, acteur, sociale werker of diplomaat, maar zijn minder geschikt voor banen waarbij ze worden geïsoleerd, zoals een computerprogrammeur. Middelste kinderen doen het goed als advocaat in de verdediging, maar juist niet als aanklager.

Loyaal

En al deze vaardigheden helpen ook weer mee in relaties: uit een Israëlisch onderzoek blijkt dat middelste kinderen goed overweg kunnen met eigenlijk iedereen. Ze zijn ontzettend loyaal naar vrienden en partners.

Bron: Psychology Today

Reageer op artikel:
Het geheim van het middelste kind
Sluiten