Gina Koninkx
Gina Koninkx Ouders 27 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is nog heel even ‘pride month’. Zo ondersteun je je kind als het op school uit de kast wil komen

Verdrietig maar waar: 1 op de 5 scholieren denkt niet dat hij of zij op school eerlijk zou kunnen vertellen dat het lesbisch of homoseksueel is. Toch hopen we dat jongeren zich wél zo vrij voelen en dat zij positieve reacties zullen ontvangen. Wil jouw zoon of dochter op school uit de kast komen? Dan kan hij/zij jouw hulp goed gebruiken.

Je kind helpen met zijn of haar coming out op school

Wat goed dat jullie (en daarmee dus vooral jouw kind) de stap zetten om op school uit de kast te komen. Niet iedereen voelt die mogelijkheid. Het is belangrijk dat je als ouder betrokken bent bij dit proces om er voor je kind te zijn en hem of haar waar nodig te helpen.

1. Denk samen na over de coming out

Het is fijn voor je kind om van te voren samen na te denken over hoe je kind op school uit de kast wilt komen. Natuurlijk hoeft dat helemaal niet opgeblazen te worden, maar sommige kinderen vinden het fijn als er even echt aandacht voor is. Dit kan zijn tijdens een les met de mentor bijvoorbeeld of in de vorm van een presentatie. Vraag je kind naar zijn of haar ideeën daarover en denk mee.

2. Wees betrokken tijdens het hele proces

Wees als ouder betrokken tijdens het hele proces. Hoewel het voor sommige kinderen een makkelijke stap is, kan het ook heel moeilijk zijn. Wees er voor je kind, steun je zoon of dochter en luister aandachtig. Als het toch niet is gelukt om uit de kast te komen geef je aan dat dat helemaal niet erg is maar stuur je aan op een nieuwe kans als dat goed voelt.

LEES OOK: Brenda: ‘Hij zei het plompverloren “Mam, ik moet je wat vertellen. Ik val op jongens.”’

3. Heb contact met school

In sommige gevallen is het noodzakelijk om contact te hebben met de school. Het meest logische is om contact te hebben met de mentor van je kind. Jullie kunnen van tevoren aangeven dat je kind voor de klas uit de kast wil komen maar soms (en helaas) kan het ook nodig zijn dat er contact is als klasgenoten van je zoon of dochter niet positief reageren.

4. Je kunt ook het COC inschakelen

Voelen jullie op jullie school niet de ruimte om uit de kast te komen? Dan kan het een idee zijn om een gastles te laten organiseren door het COC. Dit kan zijn in de vorm van een voorlichtingsles om klasgenoten erop voor te bereiden. Natuurlijk wordt er dan niks verteld over jouw zoon of dochter maar het kan de weg naar zijn of haar coming out misschien wel makkelijker maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.