Redactie
Redactie Eten en Voeding 3 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe een verkeerd eetpatroon tot blindheid kan leiden

Vreselijk als je kind langzaam blind wordt, zonder dat er een duidelijke diagnose gegeven kan worden. Het overkwam de Australische Cian Moore (13) uit Perth. Verschillende medische onderzoeken die werden gedaan, draaiden op niets uit. Tot een professor in Sydney met een eenvoudige diagnose kwam. 

Blind door een gebrek aan goede voeding, kan dat?

De moeder van de jongen, Kerry Moore, bleef doorzoeken naar een oorzaak. Er moest toch een reden zijn voor de blindheid van haar zoon. Via een televisieprogramma kwam ze terecht bij professor Stephanie Watson, waar ze meteen contact mee zocht. “We hadden ons op het ergste voorbereid, we vreesden dat Cian volledig blind zou worden”, vertelde Kerry.

Eenvoudige diagnose

Maar toen dokter Stephanie Watson de jongen in Sydney had onderzocht, ontdekte ze al snel wat de reden van zijn blindheid was. De diagnose bleek veel simpeler dan Kerry al die tijd had gedacht. Na een minuut kwam de professor al met het ‘verlossende’  antwoord: “Het is een vitamine A-tekort”.

Vitamine A-tekort

Vitamine A is essentieel voor zowel je weerstand als de groei en de gezondheid van je huid, haar en ogen. Door een gebrek aan deze voedingsstoffen zijn de cellen van de jongen zodanig beschadigd dat hij zijn zicht deels verloor. Hoe kon het zover komen? De jongen at hij sinds zijn zesde levensjaar alleen kip, aardappelen, droog brood en cola.

Ervaring vanuit Kenia

Volgens professor Watson wordt er vaak niet aan een vitaminetekort gedacht omdat de kinderen er in ontwikkelde landen doorvoed uitzien. Watson was echter bekend met het fenomeen omdat zij in Kenia als geneeskundestudent heeft gewerkt. Hoewel het in Kenia veel meer voorkomt, is Cian pas het vierde kind in Australië dat blind is geworden door een vitaminetekort.

Volgens Watson hebben we een bepaalde hoeveelheid vitamine A nodig zodat onze cellen zich voldoende kunnen ontwikkelen. “Vaak wanneer je bijvoorbeeld chips eet en cola drinkt, krijg je amper voedingsstoffen binnen maar voel je je wel voldaan”, legt de professor uit. Na de diagnose moest Cian daarom ook beginnen met het drinken van vitamineshakes en het eten van groenten. 

Herstelt het nog?

Cian is inmiddels gelukkig aan de beterende hand: zijn rechteroog functioneert weer normaal, alleen zijn linkeroog herstelt misschien nooit meer volledig.

In ontwikkelingslanden is een tekort aan vitamine A de grootste oorzaak van blindheid bij kinderen. Naar schatting worden 250.000 tot zelfs 500.000 kinderen in deze landen blind door een gebrek aan gevarieerde voeding.

Bron: ad.nl

Gewoon eten is gezond genoeg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.