Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe kun je oorontsteking als gevolg van zwemmen voorkomen?

Oorontsteking tijdens de zomervakantie … Hoe vaak wij tijdens de vakantie bij een lokale dokter langs moesten voor de zoveelste oorontsteking van zoonlief, zijn inmiddels ontelbaar.

Het komt vaak voor, juist tijdens de zomerperiode kampen meer kinderen met een oorontsteking. En dat heeft alles te maken met de ‘verfrissende plons in het zwembad’.

Oorontsteking en zwemmen, wat is de link en hoe kun je het voorkomen?

Als gevolg van zwemmen kan er bij verhoogde gevoeligheid een zogenaamd ‘zwemmersoor’ ontstaan. Oftewel: een buitenoorontsteking. Bacteriën of schimmels voelen zich prettig in een vochtige warme omgeving, waardoor ze zich in hoog tempo vermenigvuldigen. Deze omstandigheden doen zich vaak voor in de gehoorgang na het zwemmen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan met als gevolg veel pijn, slecht horen en uitvloed van (stinkend) pus uit het oor.

Tips om een buitenoorontsteking te voorkomen

  • Gebruik geen watjes om de gehoorgang af te sluiten, dit geeft juist meer kans op een infectie.
  • Gebruik na het zwemmen zure oordruppels, hierdoor kunnen schimmels en bacteriën niet verder uitgroeien. Deze druppels zijn via een recept bij de apotheek te verkrijgen. Ze zijn ook zelf te maken met water en azijn, in de verhouding 3:1.
  • Probeer de gehoorgang niet droog te maken met een wattenstaafje; dit veroorzaakt soms een wondje in de gehoorgang waardoor een ontsteking kan ontstaan.
  • Gebruik eventueel oordopjes; zorg er wel voor dat deze zacht zijn en geen irritatie veroorzaken.

Helaas is het nooit mogelijk een oorontsteking helemaal te voorkomen als jouw kinderen daar gevoelig voor zijn. Overleg eventueel met je huisarts of het verstandig is voortaan op vakantie antibiotische oordruppels mee te nemen, zodat je bij de eerste ontstekingsverschijnselen kunt gaan druppelen en op die manier lang leed voorkomt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.