Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 28 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe weet je of jouw kind astma heeft en waarmee moet je rekening houden?

Wereldwijd hebben miljoenen mensen astma. Niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen hebben hier last van. Hoe weet je of jouw kind astma heeft en waarmee moet je rekening houden als jouw kind het daadwerkelijk heeft? Lees dan snel hier meer over dit onderwerp. 

Een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid: het hoort allemaal bij astma. 

Wat is astma precies?

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Terugkerende aanvallen van benauwdheid, hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling zie je vaak bij astma. Deze symptomen ontstaan door een combinatie van ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, die gevoelig reageren op bijvoorbeeld allergenen, luchtvervuiling, koude lucht, lichamelijke inspanning en stress.

Waar komt de piepende ademhaling bij astma vandaan? 

De piepende ademhaling komt door de vernauwing van de luchtwegen. Wanneer de lucht door deze vernauwde luchtwegen stroomt, veroorzaakt dit een fluitend of piepend geluid. Dit gebeurt vooral bij het uitademen, wanneer de luchtwegen nog smaller dan anders worden door de drukverandering in de longen.

Komt astma vaak voor in Nederland?

Vooral onder kinderen is astma een veelvoorkomende aandoening. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen astma. Dit maakt astma een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen in Nederland. Dit hoge aantal heeft te maken met genetische aanleg, blootstelling aan allergenen en de luchtkwaliteit in Nederland.

Symptomen van astma bij kinderen

Het herkennen van astma bij kinderen kan nog best een uitdaging zijn. Dit komt omdat de symptomen per kind verschillen. De volgende symptomen komen veel voor bij kinderen: 

Piepende ademhaling

Kinderen kunnen te maken krijgen met een piepende ademhaling en dan vooral tijdens of na fysieke inspanning. Ook kunnen ze hier ’s nachts last van hebben. 

Chronische hoest

Ook kunnen kinderen last krijgen van een chronische hoest. Niet alleen in de nacht, maar ook tijdens het spelen, lachen of huilen. Ook dit kan erg vervelend zijn. 

Kortademigheid

Dit is het meestvoorkomende symptoom: moeilijkheden met ademhalen. Dit kan vooral voortkomen bij inspanning en het in contact komen met allergenen. 

Benauwdheid op de borst

Ook komt benauwdheid op de borst vaak voor. Dit gebeurt vooral tijdens een astma-aanval. Hierbij voelt het alsof de borst ‘klem’ zit. 

Vermoeden van astma? Laat het testen 

Heb je het vermoeden dat jouw kind astma heeft, dan is het belangrijk om direct te schakelen en een afspraak te maken met de huisarts. Bij jonge kinderen kan het soms moeilijk te testen zijn, maar dan worden de symptomen geobserveerd en wordt er bekeken of het met medicatie beter gaat. Bij oudere kinderen worden er onderzoeken gedaan, zoals een lichamelijk onderzoek en ademhalingstesten. 

Kan je kind van astma afkomen of is het blijvend?

Astma is dan wel een chronische aandoening, toch kan de ernst gedurende de jaren veranderen. Bij sommige kinderen die milde symptomen hebben, kan het verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Anderen blijven wel last houden van astma. Vooral met de juiste behandeling kan astma bij kinderen beter worden naarmate ze ouder worden. Dit kan te maken hebben met medicatie, zoals ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, zoals het bekende Ventolin. Ook is het belangrijk om triggers die een astma-aanval uitlokken te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan stress. 

Waar moet je rekening mee houden als je kind astma heeft?

Als je kind astma heeft, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Denk hierbij aan de volgende dingen. 

Medicatie en behandeling

Zorg ervoor dat je altijd de voorgeschreven medicatie bij je hebt en volg het behandelingsplan zoals voorgeschreven door de arts. Dit kan onder andere inhalatiecorticosteroïden, luchtwegverwijders en andere medicijnen omvatten.

Probeer triggers te vermijden

Vermijd bekende triggers die astma-aanvallen bij je kind kunnen veroorzaken, zoals rook, stof, allergenen, en sterke geuren.

Gezonde levensstijl

Zorg dat je kind een gezonde levensstijl heeft. Laat het genoeg bewegen, gezond eten en genoeg slapen. 

Op vakantie met een kind met astma: gaat dat zo makkelijk? 

Op vakantie gaan met een kind dat astma heeft, dat is gelukkig gewoon mogelijk. Wel is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. 

Plan de reis goed

Plan reizen goed, inclusief vervoer en accommodatie die geschikt zijn voor kinderen met astma. Vermijd rokerige of stoffige omgevingen.

Medische voorbereiding

Neem voldoende medicatie mee voor de duur van de reis. Zorg voor een schriftelijke beschrijving van het medische behandelplan, inclusief noodgevallen, voor het geval dat. Maak een actieplan voor noodgevallen, inclusief wie te contacteren en wat te doen bij een ernstige astma-aanval. Waar moet je naartoe bellen en naar welk ziekenhuis moet je?

Klimatologische overwegingen

Let op de weersomstandigheden op de plaats van bestemming, omdat koude lucht, hoge luchtvochtigheid of pollenconcentraties astmasymptomen kunnen verergeren.

Hou rekening met activiteiten

Kies activiteiten die geschikt zijn voor je kind en waarbij astma-triggers worden vermeden. Wateractiviteiten kunnen bijvoorbeeld een goede keuze zijn vanwege de vochtige lucht.

Ziek kind? Dit is de ergste dag van de verkoudheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.