Redactie
Redactie School 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn dochter heeft een hoge CITO-score en toch een lager schooladvies.’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: de CITO-score en het schooladvies.

De vraag

‘Mijn dochter heeft een hoge CITO-score van 546, normaal gesproken krijg je daarmee een VWO advies. Nu krijgt ze van haar leerkracht toch een Havo advies. Wat moet ik hiermee doen?’

Advies van de redactie

Wellicht kan je dochter alsnog naar het VWO of naar Havo/VWO. Normaliter bekijkt de middelbare school namelijk zowel het advies van de leerkracht als de CITO-score. Vaak komt een en ander overeen, maar wanneer dit niet zo is, zal de middelbare school mogelijk meer informatie inwinnen.

Vaak wordt er een gesprek met de leerkracht van groep 8 aangevraagd (via de ouders) en wordt ook het leerlingvolgsysteem bekeken. Hierin kan men de voortgang van de leerling gedurende de gehele basisschooltijd bekijken om een betere inschatting te kunnen maken van de capaciteiten van de leerling.

Daarnaast bespreekt de school de werkhouding, concentratie, motivatie en eventueel een uitslag van een NIO of intelligentietoets van de leerling. Dit zijn ook allemaal zaken die meespelen in het vormen van een advies door de basisschool.

We weten niet of dat bij jullie het geval is, maar het komt voor dat een leerling een onverwacht hoge score haalt voor de CITO-eindtoets. Het is dan van belang dat er wordt nagegaan hoe het komt dat het advies zo afwijkt van de score. Heeft de leerkracht de leerling onderschat? Is er een vorm van CITO-training geweest die de score heeft beïnvloed?

Dit laatste komt tegenwoordig ook nogal eens voor. Kinderen trainen eindeloos een toets waardoor de uitslag niet geheel betrouwbaar meer is.

Wat kun je doen?

  • Je kunt in gesprek gaan met de leerkracht van je dochter, de kans dat die het advies aanpast is echter klein. Maar wellicht begrijp je door een persoonlijk gesprek de motivatie van de leerkracht beter.
  • Met een score van 546 kun je je dochter gewoon aanmelden op een school met een VWO afdeling. Bij een eventuele afwijzing vraag je schriftelijk een gesprek aan. Neem je dochter mee naar deze afspraak en probeer haar het woord te laten voeren over haar motivatie om deze brugklas te gaan doen.
  • Wanneer je inspanningen geen resultaat hebben, bedenk dan dat je dochter in de brugklas zal kunnen laten zien wat ze in haar mars heeft. Na de Havo kan ze alsnog doorgaan naar VWO 5 en een VWO-diploma gaan halen. Ze verliest dan slechts één jaar.

https://www.jmouders.nl/zoon-telefoon-niet-inleveren-naar-bed/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.