Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoogbegaafd en geen harmonieus intelligentieprofiel

Omdat ik veel van Herons hoogbegaafdheidsproblematiek herkende, besloot ik een paar maanden geleden ook een intelligentietest te doen. Ik bleek niet hoogbegaafd te zijn maar wel een grote intelligentiekloof te hebben. Tussen mijn verbaal IQ en mijn performaal IQ zit een verschil van maar liefst 23 punten.

Even wat uitleg. Bij een IQ-test, in mijn geval de WAIS IV, worden het verbaal IQ (VIQ) en het performaal IQ (PIQ) berekend na het maken van 15 verschillende subtests, gericht op verbaal begrip, perceptueel redeneren, werkgeheugen en verwerkingssnelheid. Het totale IQ is het gemiddelde van het verbaal IQ, het performaal IQ en de verwerkingssnelheid. Wordt op alle onderdelen ongeveer gelijk gescoord, dan is er sprake van een harmonieus intelligentieprofiel. Scoort een van de onderdelen lager, dan is er sprake van een intelligentiekloof.

Wetenschappelijk gezien betekent een intelligentiekloof niets. Vroeger werd gedacht dat een groot verschil tussen het VIQ en het PIQ betekende dat iemand een stoornis had, variërend van ADHD en autisme tot motorische problemen, perfectionisme en faalangst. Dit is echter nog niet bewezen.

Mensen met een PV-kloof zijn performaal sterker dan verbaal. Iemand is dan eigenlijk slimmer dan hij kan uiten. Dit kan erg frustrerend zijn, omdat je als je een hoger performaal dan verbaal IQ hebt, niet altijd duidelijk kan maken wat je bedoelt en regelmatig onderschat wordt.

De VP-kloof, verbaal sterker dan performaal, komt vaker voor dan andersom. Bij de VP kloof komt iemand, kort door de bocht, slimmer over dan hij werkelijk is. Iemand kan dus overschat worden en het vervelende gevoel krijgen dat hij niet kan voldoen aan wat er van hem wordt gevraagd. Dit herken ik erg. Ook hebben mensen met een VP-kloof moeite om bij ingewikkelde opdrachten het overzicht te houden. Ook dit herken ik.

Mijn performaal IQ is 23 punten lager dan mijn verbaal IQ. Heron is hoogbegaafd met een harmonieus intelligentieprofiel. Toch hebben we allebei dezelfde werkproblemen. Mijn zoon en ik hebben allebei moeite met planning en structuur, terwijl we die juist zo hard nodig hebben. Want we vergeten veel en lijken chaotisch. We hebben vaak moeite met het uitvoeren van wat we in ons hoofd bedenken. Ook hebben we moeite met werken onder tijdsdruk. Hierdoor zijn we allebei onzeker en faalangstig en hebben we problemen met het opstarten van nieuwe taken: uitstelgedrag.

Ik ben in therapie geweest om minder onzeker te worden en kreeg van mijn therapeut de tip om grote klussen op te knippen in kleinere onderdelen. Als ik een opdracht heb waar ik erg tegenop zie, probeer ik nu een lijst te maken van de taken die ik moet uitvoeren om de opdracht af te krijgen. Dan maak ik een planning. Dan moet ik bijvoorbeeld tussen 14:00 uur en 15:00 uur aan een van de taken werken. Daarna mag ik stoppen, maar als ik in een flow raak, hoeft dat natuurlijk niet. Het werkt, omdat een taak van een uurtje veel beter te overzien is dan een reuzenopdracht.

Heron kreeg laatst van zijn juf de tip om grote werkstukken op te knippen in kleine taken. Het klinkt zo simpel en toch werkt het zo goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.