Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Julia (43): ‘Mijn man wil dat onze zoon de hoogste cijfers van de klas haalt’

De ene ouder maakt het niet uit welke cijfers zijn of haar kind op school haalt, als het kind maar gelukkig is. De andere ouder vindt het wél belangrijk. Dit laatste is het geval bij Rik, de man van Julia. “Ik ben bang dan mijn zoon eraan onderdoor gaat. Rik blijft maar pushen en wil dat onze zoon de hoogste cijfers van de klas haalt.”

“Mijn zoon Stefan heeft al meerdere keren tegen Rik gezegd dat hij een mbo opleiding wil gaan doen, maar Rik lijkt het maar niet te kunnen accepteren.”

Geen universitaire studie

“Rik komt niet uit een gewone familie. Z’n ouders leefden van een uitkering en motiveerden Rik en z’n broer nooit om naar school te gaan. Rik was een gigantische puber en was vaak aan het spijbelen. Als hij er wél was dan werd hij vaak uit de klas gestuurd. Hij heeft dan ook nooit een diploma gehaald. Toen hij mij jaren later tegenkwam keek hij erg tegen me op, omdat ik bezig was mijn universitaire studie af te ronden. Ik vond het helemaal niet nodig dat hij tegen mij op keek, want hij had inmiddels een goedlopend loodgietersbedrijf. Ik was juist degene die tegen hem opkeek.

Alles anders doen dan vroeger

Toen we 16 jaar geleden ouders werden van Stefan wist Rik direct dat hij het helemaal anders wilde doen dan zijn ouders. Hij gaf Stefan volop de aandacht en probeerde hem in alles de beste en snelste te maken. Hij moest niet alleen beter zijn in voetbal dan de buurkinderen, ook moest hij al voordat hij naar groep 1 ging alle letters van het alfabet kennen.

Teleurgesteld als iemand anders hoger cijfer heeft

Vroeger was het af en toe nog leuk om te zien hoe Rik onze zoon aan het motiveren was, maar tegenwoordig kan ik alleen nog maar met hem in discussie gaan. Ik zie dat Stefan eraan onderdoor gaat. Rik is teleurgesteld wanneer Stefan ‘maar’ een 8 heeft gehaald voor een toets of wanneer iemand in z’n klas een hoger cijfer heeft gehaald. Er ligt al jaren een veel te hoge druk op hem en ik ga er de laatste tijd dan ook vaak fel tegenin. Rik zegt dan dat ik niet zo moet zeuren en dat het allemaal voor een goed doel is. ‘Welk doel?’, denk ik dan. Ik wil alleen maar dat m’n kind gelukkig is en dat is hij op dit moment zeker niet.

Minimaal rechten of geneeskunde

Stefan gaat nu naar 5 vwo, terwijl hij zelf veel liever vmbo-tl of havo had gedaan. “Hij wil net zoals z’n vader loodgieter worden en later zijn bedrijf overnemen. Rik daarentegen wil dat absoluut niet. Hij wil dat Stefan een universitaire studie zoals rechten of geneeskunde gaat doen en een bekend advocaat of arts gaat worden. Ik heb al eens tegen Rik gezegd dat ik als gezin hierover eens met een coach wil gaan praten. Maar dan schiet hij direct in de verdediging en zegt hij dat hij dat niet wil. Waarom dringt het toch niet tot mijn man door dat hij is doorgeslagen?” 

https://www.jmouders.nl/elk-kind-kan-de-top-bereiken/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.