Dít beïnvloedt de examenprestaties van tieners: ‘Ze zijn er dagelijks mee aan het worstelen’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fhooikoorts-2.jpg)
De examens van de middelbare school zijn al even van start gegaan. Een spannende tijd voor de kinderen, maar ook zeker voor de ouders. Maar niet alleen de examens zijn van start gegaan, het pollenseizoen is ook al een tijdje aan de gang. En dat merken ook de examenleerlingen: de hooikoorts is aanwezig, met alle gevolgen van dien.
Uit onderzoek van ALK blijkt namelijk dat 50 procent van de ouders van kinderen met hooikoorts denkt dat hooikoorts de examenprestaties van hun kind negatief beïnvloeden.
Vermoeidheid door hooikoorts
Naar schatting heeft 28 procent van de 15-19-jarigen last van hooikoorts en dat gaat niet ongemerkt voorbij. Mensen met hooikoorts kunnen klachten hebben als niezen, jeukende ogen, een verstopte en/of lopende neus, benauwdheid en vermoeidheid. Die vermoeidheid baart ouders zorgen: meer dan 60 procent maakt zich druk over het slaapgebrek van hun kind en het effect daarvan op hun prestaties.
Die zorgen zijn niet voor niks. “Tieners hebben tussen de acht en tien uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren tijdens examens”, aldus kinderarts-allergoloog Monique Gorissen. “Als die slaap wordt verstoord door allergieklachten, missen ze belangrijke diepe slaapfases die nodig zijn voor concentratie en geheugen.”
Sufheid door medicatie
Er is medicatie om hooikoorts te bestrijden, maar ook deze medicatie kan een rol spelen in de prestaties van de examenleerlingen. Sommige antihistaminica kunnen sufheid als bijwerking hebben, wat weer een negatief effect kan hebben op de concentratie van de examenleerlingen. Het gebruik van oudere, slaapverwekkende antihistaminica kan ervoor zorgen dat leerlingen een heel punt lager scoren dan ze normaal zouden kunnen halen.
Volgens Gorissen is het nodig dat deze groep jongeren extra aandacht krijgt. “Ze moeten zich kunnen concentreren op hun examens en toekomst, maar zijn dagelijks aan het worstelen met hun allergieklachten. Extra ondersteuning en bewustzijn is dan geen overbodige luxe.” Juist nu is het dus van belang dat ouders, scholen en zorgverleners zich bewust zijn van de uitdagingen die hooikoorts met zich mee kan brengen voor scholieren.
Invloed hooikoorts op dagelijks leven
Merlin vertelt wat voor impact hooikoorts heeft op haar dagelijkse leven: “Tijdens mijn laatste toetsenweek had ik zoveel last van mijn hooikoorts dat mijn moeder me met de auto naar school bracht. Ik was bang dat ik meer bezig zou zijn met m’n neus snuiten en niezen dan met de toets. Ik kijk ook op tegen gymles buiten, want ik heb het dan steeds zo benauwd, omdat ik niet door mijn neus kan ademen.”
Ook Jade herkent de invloed van hooikoorts op het dagelijkse leven: “De afgelopen jaren had ik een paar dagen zo’n last van mijn ogen dat ik de hele dag op bed lag en me echt ellendig voelde. Ook mijn lenzen kreeg ik niet meer in. Omdat ik volgend jaar examen moet doen en dan geen last van hooikoorts wil hebben, ben ik door mijn huisarts verwezen naar een allergiepoli. Het gaat tot nu toe best goed.”
Tips tegen hooikoorts
Heeft jouw kind ook last van hooikoorts en zit hij/zij midden in de examenperiode? Denk dan vooral aan de volgende dingen:
- Houd de deuren en ramen in huis overdag gesloten.
- Geef je kind een zonnebril als hij of zij naar buiten gaat, bijvoorbeeld om naar school te fietsen.
- Hang geen net gewassen kleding van je kind buiten om te drogen.
- Laat je kind wat vaseline rond de ogen en neus smeren. Dit zorgt ervoor dat de pollenkorrels minder snel bij de slijmvliezen komen.
- Laat je kind plekken met veel stuifmeel vermijden, zoals parken, duinen, weilanden, bossen en tuinen.
- Laat je kind nadat hij thuiskomt van school even douchen en andere kleren aantrekken.
Nog meer tips om hooikoorts zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen lees je in ons eerdere artikel.