Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 12 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Hooikoorts bij kinderen: zo kun je het verzachten

Spelen in het bos, in de speeltuin of in het park. Het is bijna voor ieder kind een feest. Voor kinderen die last hebben van hooikoorts zijn deze plaatsen helemaal geen feest. Zij krijgen daar juist last van hun allergie. Het hebben van hooikoorts is erg vervelend, maar gelukkig kun je het voor je kind wel een beetje draaglijker maken. Bekijk hieronder wat handige tips.

Bij hooikoorts heb je een allergie voor het stuifmeel van bepaalde bomen, planten en grassen. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Wanneer je kind in de buurt komt van deze bomen, planten of grassen, dan ontstaan er verschillende klachten. Hooikoorts is erg vervelend, maar het is gelukkig niet gevaarlijk.

Symptomen hooikoorts

Het hooikoortsseizoen loopt van februari tot en met augustus. Zo heb je in februari, maart en april het meeste last van bomen, van mei tot juli van graspollen en in augustus van bloemen en onkruid. Bij hooikoorts kunnen verschillende symptomen voorkomen. Denk hierbij aan:

  •  Vaak niezen
  • Jeuk in de neus
  • Verstopte neus
  • Bloedneuzen
  • Tranende en jeukende ogen
  • Vermoeidheid
  • Koortsig gevoel
  • Hoofdpijn

Klachten van hooikoorts bij kinderen verzachten: handige tips

Zonnebril dragen

Laat je kind tijdens het pollenseizoen een zonnebril dragen. Dit beschermt je kind tegen rondvliegende pollen. Met een zonnebril zorg je ervoor, dat er minder pollen in de ogen komen en daardoor zal je kind minder klachten hebben.

Was binnen laten drogen

Hoe fijn en handig het ook is om de was buiten te laten drogen, dit is het niet voor kinderen met hooikoorts. Wanneer de was buiten hangt kan er stuifmeel op terecht komen. Via de was neem je het stuifmeel mee naar binnen en je kind komt er via zijn kleding mee in contact. Het is beter om de was tijdens de dagen met erge pollen binnen te laten drogen of in de droger te doen.

Niet naar het park

Wanneer je kind buiten wil spelen, dan is het beter om dit niet in een park te doen. Zeker niet als het gras daar net is gemaaid. Speel daarom gewoon op straat of op een speelplein met stenen. Dit is misschien iets minder leuk, maar je kind zal hier minder snel last krijgen van hooikoorts.

Dagjes naar het strand

Aan zee zijn er minder pollen dan landinwaarts. Wanneer je kind erge last heeft van hooikoorts is het leuk om hem of haar naar het strand mee te nemen. Je hebt dan niet alleen een dagje uit, maar ook zal je kind minder last hebben van hooikoorts.

Vaseline in neus

Heeft je kind last van hooikoorts? Smeer dan de binnenkant van de neus in met wat vaseline. De pollen blijven aan de vaseline plakken, waardoor ze minder snel de slijmvliezen indringen. Ook helpt de vaseline de geïrriteerde huid in de neus te verzachten.

Medicijnen

Heeft je kind heftige hooikoortsklachten? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Misschien kan hij of zij pilletjes, oogdruppels of een neusspray krijgen, waardoor de klachten af zullen nemen.

Columnist Brenda: ‘Hij wil vooral niet cool zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.