Redactie
Redactie Slapen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hysterische bui ’s nachts

antwoord

Je schrijft dat deze buien sinds ze naar school gaat, vaker ‘s nachts voorkomen. Ik vraag me af of er voordat ze naar school ging ook een verband was met spannende of ingrijpende gebeurtenissen, want het lijkt erop dat dit haar reactie is op spanning. Dan heeft negeren of boos worden ook geen enkele zin. Wanneer je dochter het uit onmacht doet – en niet om aandacht te vragen – zul je gewoon naar haar toe moeten gaan en zo goed en zo kwaad als het kan haar proberen gerust te stellen en te kalmeren. 

Het is moeilijk om aan te geven wat je kunt doen, omdat ik het niet zelf kan zien. Wat kun je in elk geval doen?

  • Bij haar blijven zitten en niet weggaan, zoals je nu doet, is in ieder geval belangrijk. 
  • Zelf rustig blijven en geruststellende dingen zeggen kan helpen. 
  • Als je merkt dat aanraken averechts werkt, zou ik dat niet meer doen. 
  • Probeer te zoeken naar dat wat haar het meest op haar gemak stelt, al zal dat niet makkelijk zijn. Ik ben benieuwd of ze zelf na afloop nog weet dat ze overstuur was. Dit kan een indicatie zijn of ze al dan niet wakker is tijdens de buien.
  • Informeer op school hoe ze daar omgaat met andere kinderen en 'vreemden'. Je vertelt dat dat moeilijk voor haar is, dus ik kan me voorstellen dat de stap naar school ook echt heel spannend is voor een gevoelig en gesloten meisje als zij. Veel gesloten kinderen praten inderdaad makkelijker als ze met iets bezig zijn en minder als je ze direct iets vraagt. 
  • Vragen wat er is of waarom een kind op een bepaalde manier reageert heeft bij een meisje als zij en bij een kind van deze leeftijd weinig zin. Dat zijn heel moeilijke vragen en heel vaak zal ze zelf niet weten waar haar gevoel vandaan komt. 

Het kan een reactie zijn op de overgang naar school, dus je kunt het even aanzien, maar als het blijft doorgaan dan zou ik wel hulp zoeken bij een deskundige om samen goed in kaart te brengen wat er gebeurt, wanneer het gebeurt en wat erachter zit. Je huisarts kan je aan een geschikt adres helpen bij jullie in de buurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.