Waarom inenten tegen mazelen zo belangrijk is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F226512746_l.jpg)
Het vaccinatieschema is veranderd. Een van de wijzigingen is de tweede BMR-vaccinatie, die nu eerder wordt gegeven. Deze wijziging zorgt ervoor dat kinderen eerder en beter beschermd zijn tegen mazelen, een van de meest besmettelijke ziekten die er zijn. Nicole weet als geen ander hoe gevaarlijk het virus is: haar zoontje belandde op de intensive care na een mazelenbesmetting.
Nicole’s zoontje Sam *) was bijna 9 maanden oud toen hij mazelen kreeg. Op het kinderdagverblijf kwam een ouder kind van de BSO op bezoek om even gezellig te knuffelen met de baby’s. “De volgende dag bleek dat oudere kind ziek te zijn”, vertelt Nicole. “Omdat mazelen meldingsplichtig is, werden we door de GGD gebeld: ‘Uw kind is mogelijk besmet, houd hem goed in de gaten.’”
De eerste dagen leek er weinig aan de hand, maar toen sloeg het virus genadeloos toe. Sam kreeg hoge koorts en werd lusteloos. “Op een gegeven moment kon hij niet meer drinken zonder over te geven. Toen wist ik: dit is foute boel.”
Door het oog van de naald
Wat volgde was een angstaanjagende periode. Sam werd opgenomen in het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk op de intensive care belandde. “Hij had een dubbele longontsteking, zijn ademhaling klonk alsof hij dertig jaar lang twee pakjes sigaretten per dag had gerookt”, herinnert Nicole zich. “En toen hij later bij controle niet meer op pijnprikkels reageerde, bleek dat hij een beginnende hartontsteking had. Door die twee dingen bij elkaar was hij ernstig verzwakt.”
De artsen konden weinig doen, behalve afwachten en behandelen met antibiotica om andere mogelijk bijkomende bacteriële infecties te voorkomen. “Mazelen schakelt het immuunsysteem uit, waardoor allerlei infecties ontstaan. We wisten niet of Sam het zou redden. Je leeft in een nachtmerrie als je geen contact meer met je kind kunt maken en helemaal niets kunt doen. Je voelt je zo machteloos.”
Gelukkig krabbelde de baby langzaam op. “Sam is echt door het oog van de naald gekropen. Wij hadden geluk,” zegt Nicole. “Maar die angst – ‘s nachts gebeld worden met de mededeling dat je niet weet of je kind de ochtend haalt – dat gun ik niemand.”
Eerder en beter beschermd
Kinderen krijgen hun eerste BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond) als ze 14 maanden zijn. De tweede BMR-prik, die voorheen op 9-jarige leeftijd werd gegeven, is in het gewijzigde vaccinatieschema vervroegd naar 3 jaar. Deze verandering zorgt er onder andere voor dat kinderen eerder en beter beschermd zijn tegen mazelen. Het moet bovendien zorgen voor een betere groepsimmuniteit, waardoor het virus zich minder snel verspreidt en ook kwetsbare baby’s die nog te jong zijn voor vaccinatie beter beschermd worden.
Mazelen is geen onschuldige kinderziekte
Nicole is blij met deze verandering, maar benadrukt dat jonge baby’s nog steeds kwetsbaar blijven. “Er blijft een groep kinderen die onbeschermd is, simpelweg omdat ze nog te jong zijn om ingeënt te worden. Daarom vind ik het belangrijk dat zoveel mogelijk ouders hun kinderen laten vaccineren.”
Nicole hoopt dat haar verhaal bijdraagt aan bewustwording. “Mazelen is geen onschuldige kinderziekte. Het is levensgevaarlijk. Het vernieuwde vaccinatieschema is een stap in de goede richting, maar uiteindelijk draait het om iets veel groters: elkaar beschermen.”
De veranderingen in het vaccinatieschema op een rij
- De tweede BMR-prik wordt vanaf 2025 gegeven rond 3 jaar in plaats van 9 jaar.
- De DKTP-Hib-HepB- en pneumokokkenvaccinaties zijn verschoven van 11 naar 12 maanden.
- Kinderen krijgen een DKT-prik (difterie, kinkhoest, tetanus) op 5-jarige leeftijd in plaats van een DKTP-vaccinatie op 4 jaar.
- De DTP-prik (difterie, tetanus, polio) verschuift van 9 naar 14 jaar.
Meer details over het vernieuwde vaccinatieschema en een overzicht van de wijzigingen vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Daar kun je ook de volledige planning van de vaccinaties per leeftijd bekijken.
*) Om privacyredenen is de naam van Nicole’s zoon, die inmiddels 11 is en gelukkig niets heeft overgehouden aan de ziekte, gefingeerd.