Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouders 4 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Schrijfster Inge van Prooijen: ‘Ik durfde niet te vertellen hoe zwaar ik het moederschap vond’

Van een eerlijke online post over het moederschap, naar de ontvoering van haar dochter. Hoofdpersonage Lizzy maakt dit allemaal mee in het boek ‘Waar is Ivy?’. Schrijfster en moeder Inge van Prooijen weet als geen ander hoe mooi en zwaar het moederschap kan zijn en is hier, na een lange tijd van stilte, open over. “Ik durfde niet te vertellen hoe zwaar ik het vond en dacht dat ik alleen maar dankbaar moest zijn.”


In de novelle ‘Waar is Ivy?’ valt het moederschap hoofdpersonage Lizzy zwaar: weinig geld, onregelmatige werktijden, gebroken nachten en de zorg voor een baby. Het is helemaal geen rozengeur en maneschijn. Wanneer ze op Instagram een eerlijke post over het moederschap deelt, gaat ze viral en krijgt ze de kans om momfluencer te worden. Dit maakt haar leven een stuk gemakkelijker, maar tegelijkertijd ontvang ze online veel haat. En dat niet alleen, want haar dochter Ivy ligt ineens niet meer in haar bedje. Wie heeft haar ontvoerd?

‘Het moederschap kan heftig zijn’

Van Prooijen is moeder van haar tweeënhalf-jarige zoon, en heeft ook vanuit haar eigen ervaring geschreven. “Het moederschap kan erg heftig zijn, zeker wanneer je het moet combineren met een veeleisende baan”, benoemt ze. Zelf durfde ze hier een lange tijd niet over te praten. “Ik was bang voor oordelen en had het gevoel dat ik mijn negatieve gevoelens moest onderdrukken”, vertelt Van Prooijen.

Van Prooijen wilde graag zwanger worden en uiteindelijk is dit gelukt na een fertiliteitstraject. Toen ze eenmaal zwanger was, kon ze haar geluk niet op. Maar toen haar zoon geboren was, veranderde dit. “Ik zocht hopeloos naar die roze wolk, maar die was ver te zoeken. Ik wist dat ik blij hoorde te zijn en dat ik geluk had, maar zo voelde dat helemaal niet”, legt van Prooijen uit. Haar zoon bleek namelijk een huilbaby te zijn en sliep een lange tijd erg slecht in de nachten.

Praten over je gevoel helpt

Toen haar zoon anderhalf jaar oud was, kwam ze uit de babybubbel: “Toen kon ik pas terugkijken op de heftige periode en ging ik erover praten, dat hielp enorm. Hoe eerlijker ik was, hoe beter ik me ging voelen. Ik weet nu dat genieten en het zwaar hebben naast elkaar mag bestaan. Ik heb de liefste baby ooit, maar ik wil ook slapen ‘s nachts, herhaalde ik dan in mijn hoofd”, zegt ze.

Haatreacties en ongewenste adviezen

Voor het boek heeft van Prooijen momfluencers naar hun ervaringen met online haat gevraagd. En hoewel de meerderheid positieve reacties krijgt, zaten er ook genoeg haatreacties en ongewenste adviezen tussen.

“In mijn boek is het geld verdienen met Instagram aanlokkelijk voor het hoofdpersonage omdat dit makkelijk te combineren is met de zorg voor een baby en omdat het fijn is om digitaal steun en begrip te ontvangen. Toch wil ik laten zien dat er ook negatieve aspecten aan zitten.

Daarnaast laat mijn boek zien dat, zoals ik uit eigen ervaring weet, echt open en eerlijk zijn altijd het meeste oplevert”, benoemt Van Prooijen.

Van een hobby naar schrijven als beroep

Na jarenlang in de zorg te hebben gewerkt, maakte Van Prooijen de overstap naar een parttime kantoorbaan. Daarnaast heeft ze van haar hobby schrijven haar beroep gemaakt en debuteerde ze vorige jaar met een thriller.

Ze deed jaren over haar eerste boek maar heeft ‘Waar is Ivy?’ in no-time geschreven. “Omdat ik me zo goed in het hoofdpersonage kon verplaatsen, schreef dit boek eigenlijk zichzelf”, vertelt Van Prooijen.

7 april verschijnt ‘Waar is Ivy?’ als e-book only.

Saonah voelde zich eenzaam in het moederschap: ‘Ik sprak alleen de kassamedewerkers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.