Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 7 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Een insectenbeet? Dit is wat je het beste kan doen

Heerlijk, die vakantie en de warme zomer, maar helaas betekent dat ook meer kans op insectenbeten. En waar een onschuldige muggenbeet gelukkig meestal alleen wat jeuk oplevert, kan een tekenbeet een stuk minder onschuldig aflopen.

Daarom is het goed om te weten wat je te doen staat (of juist niet) als je kind is gestoken of gebeten door een insect.

Insectenbeet

Dit is wat je het beste kan doen

Mijn kind heeft een muggenbeet

In principe kan een muggenbeet weinig kwaad, vaak merkt je kind het niet eens of levert het alleen wat jeuk op door het gif wat ingespoten wordt. Sommige kindjes gaan krabben, waardoor de muggenbeet (of eigenlijk muggensteek) een wondje wordt.

Het kan wat gaan bloeden en uiteindelijk een littekentje worden. Probeer je kind af te leiden zodat het niet gaat krabben. Worden de bulten groot, rood, warm of zelfs blaasjes of blaren? Dan kan je kind allergisch zijn voor muggen. Bel in dat geval de huisarts voor advies.

Mijn kind is gestoken door een wesp, hommel of bij

Check of er nog een angel in de wond zit, dit is het geval bij bijen. Wespen en hommels trekken hun angel weer terug. Zie je nog een angel, verwijder die dan door ‘m eruit te zuigen of met je vinger weg te schrapen. Pas op met een pincet, die kan de angel stuk trekken zodat er een deel blijft zitten.

Een steek van een wesp, bij of hommel kan erg pijnlijk zijn, leg daarom een koude, natte doek op de plek voor wat verlichting. Er kan een allergische reactie optreden na een steek van een van deze insecten. Neem dan ook meteen contact op met de huisart als je dit vermoed bij je kind (of jezelf natuurlijk).

Wordt je kind helemaal lek gestoken door muggen? Dit kun je doen!

Mijn kind is gebeten door een daas

Een daas gaat op zoek naar bloed om eitjes te laten rijpen. Meestal is dat bloed van dieren zoals koeien en paarden (de daas heet ook wel paardenvlieg), maar soms is het een kind. Dazen zijn heel snel en zodra ze op je huid zitten, bijten ze. Soms zelfs door kleding heen…

Het is een pijnlijke beet die kan opzwellen en ook kan gaan jeuken. Probeer ervoor te zorgen dat je kind er niet aan zit en koel de plek. Word de plek roder, groter of ontstaan korstjes? Bel dan de huisarts voor een afspraak.

Mijn kind heeft een tekenbeet

Teken leven in het gras en lopen over naar je kind als hij daar in aan het spelen is bijvoorbeeld. Een teek bijt zich vast in de huid van je kindje en zuigt bloed op totdat hij vol zit en laat zich dan pas los. Het vervelende aan een tekenbeet is dat je die dus niet altijd ziet. Check je kind daarom altijd op teken als hij in het bos, park of camping heeft gespeeld.

Een teek kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken en dan ben je verder van huis. Zie je een teek bij je kind? Verwijder deze dan met een speciale tekentang.

Schrijf de datum op en maak een foto van de plek waar de teek zat. Zo kan je dit overleggen aan de huisarts als er symptomen ontstaan zoals een rode vlek om de plek waar de teek zat. Zie je dat de teek zich al helemaal heeft volgezogen? Bel dan even met de huisarts.

Huisarts

Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
Als je kind is gestoken in of rond zijn mond of keel, als je weet dat je kind allergisch is, als je kind het benauwd krijgt, als hij dikke ogen of lippen krijgt (en niet daar gestoken), als hij huidirritaties of zwellingen krijgt, ergens anders dan op de gestoken plek, als je kind overal jeuk krijgt of als de steek of beet groter wordt. En natuurlijk ook altijd als je twijfelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Thuisarts

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.